V Karviné se bude demonstrovat proti plánované spalovně

Lidé v Karviné dnes budou demonstrovat proti plánované stavbě spalovny. Na centrální náměstí mají dorazit i studenti s bubny. Mají strach, že spalovna bude zpracovávat nedokonale vytříděný odpad a už tak špatné ovzduší v regionu se ještě zhorší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spalovna

Spalovna | Foto: Jan Rosenauer

Spalovna má vyrůst v areálu zrušeného dolu Barbora. Náklady přesahují pět miliard korun. Zástupci krajského úřadu odmítají, že by se tím zhoršilo životní prostředí. Namítají, že svážení odpadů na skládky je větší ekologickou zátěží.

„Skládky se nedají donekonečna rozšiřovat. Navíc zátěž od skládky komunálního odpadu je vyšší, než když budeme řízeně odpad energeticky využívat,“ říká Jan Machač z krajského úřadu.

Václav Gavlosvský ze sdružení Eko-Frygato s tím ale nesouhlasí:

„Celá dokumentace spalovny je zpracována tendenčně, respektive lživě. Počítá se složením německého komunálního odpadu, nikoliv českého komunálního odpadu. Dojde tak k obrovskému nárůstu různých znečišťujících látek.“

Demonstrace proti spalovně vypukne v Karviné ve tři odpoledne.Ve stejnou dobu budou lidé v centru Ostravy protestovat s rouškami na tvářích proti špatnému vzduchu.

Andrea Brtníková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme