VZP chce pokračovat v tendru na vymáhání pohledávek

Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny tento týden rozhodla, že v kritizovaném tendru na vymáhání pohledávek bude pokračovat. Z původní téměř půlmiliardy ale povolila vítěznému sdružení, ve kterém je advokátní kancelář s podílem bývalého ministra Pavla Němce, exekutor Juraj Podkonický a vymahačská firma BSP, práci v hodnotě jen pěti milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Všeobecná zdravotní pojišťovna

Všeobecná zdravotní pojišťovna | Foto: Tomáš Adamec

Všeobecná zdravotní pojišťovna rozhodla o vítězi zakázky před tři čtvrtě rokem. Poté, co Radiožurnál upozornil na některé její okolnosti, třeba, že podle interních dokumentů přímo z pojišťovny nebylo vůbec zřejmé, jestli vymáhání dluhů soukromníky bude efektivnější než dosud, vedení pojišťovny nechalo celou zakázku posoudit antimonopolním úřadem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Petra Sehnoutky o pokračujícím tendru VZP na vymáhání pohledávek

Ten ale už v červenci řekl, že v této fázi nemůže k tendru nic říct - a to proto, že pojišťovna celou původně půlmiliardovou zakázku nepostavila jako klasické výběrové řízení, ale jako soutěž o návrh, která má odlišná pravidla. Ředitel pojišťovny Pavel Horák ale přesto od antimonopolního úřadu dostal doporučení, jak v tendru pokračovat:

„Na základě stanoviska ÚOHS se ta zakázka omezila čistě jen na dodávku toho informačního systému, který my potřebujeme pro vymáhání pohledávek.“

Jinými slovy, vítěz má dodat jen takzvané knowhow a software. Sám se na vymáhání nemá podílet. Po úpravě by pojišťovna podle ředitele vítězi platila zhruba 120 milionů s DPH:

„Je to o tom, jestli těch 120 milionů korun , co ta zakázka obnáší, se vyplatí investovat na ty roky dopředu. Já se domnívám že ano, protože pojišťovna má v tuto chvíli 30 miliard neuhrazených pohledávek od svého vzniku. Samozřejmě většina z nich se asi vymoci nedá. Ale i kdyby se vymohlo jedno dvě procenta, určitě se to vyplatí za těch 120 milionů korun.“

Nižší cena?

Jenže současná správní rada VZP zřejmě nechce platit ani tuto sumu. Vítěznému sdružení povolila jen zpracovat materiál v hodnotě pěti milionů korun, který by řekl, kolik pohledávek je možné vymoci a jak to udělat. Pokud s takovým materiálem správní rada nebude spokojena, může podle člena rady Jana Farského od zbytku zakázky bez udání důvodu odstoupit:

„Tento podklad, který my dostaneme v dubnu, je zároveň použitelný k tomu, aby byl podkladem pro zadání výběrového řízení, protože v něm budou nastaveny procesy vymáhání pohledávek a předáno v podstatě knowhow toho, jakým způsobem pohledávky vymáhat.“

Správní rada zároveň čeká, že vítězné sdružení s právníkem Pavlem Němcem a exekutorem Jurajem Podkonickým sníží i cenu prací a softwaru pro případné pokračování v zakázce.

„Pokud by se částka 120 milionů korun plus DPH výrazně nesnížila, tak jsem přesvědčen, že správní rada v současném rozložení tu zakázku neschválí,“ říká Jan Farský.

Připomeňme jen, že Český rozhlas už dříve upozornil na to, že VZP vyloučila z anonymní soutěže nabídku jiného uchazeče, který za stejné služby požadoval zhruba polovinu toho, co vítězné sdružení. A to jen kvůli tomu, že se mělo během otevírání nabídek z jejich obálky vykutálet CD popsané názvem společnosti jednoho z členů sdružení. Celkem se do soutěže o tuto původně stamilionovou zakázku přihlásili tři uchazeči.

Petr Sehnoutka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme