Čína a Indie dávají přednost obchodu před rivalitou

Čínský premiér ukončil návštěvu Indie a zamířil do Pákistánu. Během třídenní návštěvy Wen Ťia-paa v Dillí uzavřely obě země dohody za desítky miliard dolarů, jejich obchodní výměna má navíc do pěti let dosáhnout 100 miliard dolarů ročně. Předseda čínské vlády slíbil zlepšení vzájemné komunikace a řešení problémů spojených se spornou hranicí nebo výstavbou přehrad v Tibetu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dillí

Dillí | Foto: Vojtěch Berger

„Čelíme historii, ale hledíme do budoucnosti,“ prohlásil Wen Ťia-pao s tím, že období vzájemných sporů představuje jen krátkou část jejich dějin. Vyjádřil zároveň podporu indické snaze získat větší roli v RB OSN, úřady premiérů obou zemí navíc vůbec poprvé spojí horká linka a ministři zahraničí se od příště mají setkávat jednou ročně.

Wen Ťia-pao se také jako dosud nejvyšší čínský představitel vyjádřil ke kritizované výstavbě přehrad na nejvyšším veletoku světa, řece Jarlung Cangpo, v Indii nazývané Brahmaputra. Jak uvedl, jejich budování věnuje mnohem větší pozornost a všechny práce budou vycházet z vědeckých posudků a studií.

Wen Ťia-pao, který neopomněl navštívit i hrobku Gándhího, pak chce mírovým způsobem řešit i vytyčení společné hranice.

Robert Mikoláš, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme