Poslanci věří, že novela o omezení imunity tentokrát projde

Již počtrnácté se pokoušejí zákonodárci omezit svoji relativní beztrestnost. Zrušit by se měla úplně přestupková imunita, trestní by se omezila jen na dobu mandátu. Poslanci nyní tvrdí, že tentokrát už svoje snažení konečně dotáhnou do konce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Projednávání úsporných opatření v Poslanecké sněmovně

Projednávání úsporných opatření v Poslanecké sněmovně | Foto: Tomáš Adamec

Jak vysvětluje Stanislav Polčák, poslanec a místopředseda hnutí Starostové a nezávislí, inspirace vychází z úpravy kontinentální Evropy, kde je imunita běžnou součástí právního řádu. „Ale ne v tak nezralé a absolutní podobě, jako byla doposud u nás. V anglosaských zemích naopak imunitu prakticky neznají.“ V zemích jako USA nebo Velká Británie je totiž zákonodárce chráněn před stíháním jedině při projevu v parlamentu.

Polčák dodává, že on by byl pro podobné zrušení také, avšak ctí koaliční kompromis, protože souhlasit musí všechny strany.

Přehrát

00:00 / 00:00

O poslanecké imunitě se Stanislavem Polčákem z hnutí Starostové a nezávislí

„Osobně si myslím, že pokud jsme součástí demokratické struktury právních států v Evropě, neměli bychom si myslet, že občan může podléhat soudní moci a politik je, pokud si to jeho kolegové přejí. Omezení, na kterém se dohodla vláda, je ovšem velmi zásadní,“ říká.

Argumentem proti zavedení velmi omezené imunity je prý především zneužitelnost, která v České republice přichází v úvahu zejména v podobě oprávnění státních zástupce, tedy policie, říká Polčák. „Jakmile se ale vyšetřování dostane do fáze soudního procesu, nemyslím si, že zneužití je možné,“ domnívá se.

Stanislav Polčák doplňuje, že pokud novela bude schválena, nebude vybočovat z evropského průměru.

Novela byla doporučena sněmovně ke schválení bez pozměňovacích návrhů. Mělo to být přijato už dávno, řekl zpravodaj k návrhu poslanců vládní koalice sociální demokrat Stanislav Křeček.

Benda: Věřím, že novrla projde

„Zejména pokud jde o tu trestně právní úpravu, která skutečně vybočovala z úprav evropských států. Skutečně navždy vyloučit stíhání poslance je dneska mimo realitu. Jiná věc je s přestupkovou imunitou, kdy celá řada evropských zemí má obdobnou úpravu. Ale to může být řešeno mimo Ústavu. V Ústavě podle mého názoru nemá taková úprava místo,“ uvedl Křeček.

Návrh na omezení imunity zákonodárců a ústavních soudců má dvě konkrétní části, upřesňuje poslanec za ODS Marek Benda. „Úplné zrušení přestupkových výjimek pro poslance senátory, ústavní soudce a další ústavní činitele - všichni budou odpovídat v běžném přestupkovém řízení tak jako každý občan,“ vysvětluje Benda.

"V oblasti trestní imunitiy bude nadále například z ohlasů sněmovny nebo senátu zahájení trestního stíhání v průběhu výkonu mandátu. Po jeho skončení se v trestním stíhání bude pokračovat. Nebude to tedy takzvaná imunita navždy. Rozhodnutí sněmovny se bude stahovat na orgány činné v trestním řízení jenom po dobu výkonu mandátu," tvrdí poslanec za ODS Benda.

Vládní kolacie se podle Bendy shodla, má 118 hlasů. "Podle reakce komunistů a sociálních demokratů vyplývá, že návrh projde napříč politickými stranami a věřím, že pak i v senátu," uzavírá.

Milada Richterová, Tomáš Pavlíček, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme