Agentura Moody's srazila rating Irska o pět stupňů

Rating Irska i nadále padá. Týden potom, co agentura Fitch přeřadila Irsko z pásma A do pásma B, výrazně snížila dnes ráno rating země také agentura Moody's Investors Service. Hlavní rating Irska srazila hned o pět bodů, z dosavadní známky Aa2 na stupeň Baa1. Výhled je přitom negativní, což znamená, že agentura může k dalšímu snížení ještě sáhnout.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dozvuk realitního boomu v Irsku

Dozvuk realitního boomu v Irsku | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

„Je to poměrně závažné snížení. Znamená to, že kvalita ratingu poklesla ze špičkové úrovně jen dva stupně nad úroveň spekulativního pásma,“ okomentoval krok agentury Moody´s ekonom ČSOB Jan Čermák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Agentura Moody's srazila rating Irska o pět stupňů. Důvody vysvětlil ve Světě o desáté ekonom ČSOB Jan Čermák

Tento vývoj přitom považuje za logický i vzhledem k tomu, že rating na úrovni BBB-plus už v případě Irska vyhlásila i agentura Fitch.

Irsko podle Čermáka nejvíc v očích ratingových agentur poškozují problémy bank a intervence vlády na jejich podporu. Irská vláda se v době finanční krize za tamní banky zcela zaručila, což je nyní zdrojem problémů.

„Vláda jedné straně škrtá v rozpočtu a snaží se vylepšit stav veřejných financí, které jsou zatížené kapitálovými injekcemi do bankovního sektoru, na straně druhé se snaží vylepšit konkurenceschopnost ekonomiky tím, že snižuje mzdy, a tím pádem provádí jakousi vnitřní depreciaci kurzu, byť je Irsko členem eurozóny,“ podotkl ekonom.

Irský parlament nedávno schválil přísně úsporný rozpočet, kterým chce vláda získat šest miliard eur. Podle Čermáka tím Irsko vykročilo správným směrem, problémem je ale čas. Stabilizace tamní ekonomiky totiž potrvá několik let, je však otázkou, zda budou ratingové agentury ochotné čekat a nesrazí hodnocení země ještě hlouběji.

„Důležité je to, že Irsko momentálně je na jednotce intenzivní péče Mezinárodního měnového fondu a EU, kdy čerpá pomoc a nemusí si půjčovat na trzích, kde by si půjčovalo za podstatně vyšší úrokové sazby než ty, za které si půjčuje od MMF a EU. Byť je třeba říct, že ani tyto sazby bohužel nejsou příliš nízké,“ doplnil Čermák.

Martin Hromádka, Tomáš Pavlíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme