Heger vyzval lékaře, ať s podáním výpovědí počkají

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) vyzval lékaře, ať s výpověďmi ještě počkají. Chce, aby mu dali čas situaci v resortu změnit. Uvedl to po prvním jednání společné pracovní skupiny, v níž jsou zástupci krajů a všech typů nemocnic

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) | Foto: Tomáš Adamec

Ministr dnes zopakoval, že očekávané změny v odměňování přinese reforma, kterou už přestavil. Slíbil také, že pokud nalezne nějaké peníze, přesune je na mzdy.

„Veškeré zdroje, které se v systému během příštího roku objeví, ať to bude na straně úspor v provozu v rámci poskytování péče, tak možné zdroje na pojišťovnách, se budeme snažit přesouvat všemi možnými mechanismy do oblasti mzdové,“ uvedl Heger.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel reagoval na výzvu ministra Hegera ve Světě o druhé Rádia Česko

Peníze chce ministr získat z vnitřních zdrojů. Se zdravotními pojišťovnami se dohodl, že nebudou dále rozšiřovat současnou síť zdravotnických zařízení a zamezí i expanzi lékařských výkonů.

Ušetřit mohou podle ministra i sami lékaři na pracovištích, tak jako třeba v motolském kardiocentru. „Demonstrovalo, že bude schopno snížit výrazně materiálové náklady na svou činnost a zároveň vyzvalo motolské lékaře, aby nepodávali výpovědi a aby každý lékař hledal i zdroje na svém vlastním pracovišti,“ dodal Heger.

Lékařské odbory hrozí výpovědí tisíců nemocničních lékařů, pokud se jim podstatně nezvednou platy. Výsledek dvouměsíční kampaně s názvem Děkujeme, odcházíme, během níž lékaři podepisovali výpovědi, oznámí odboráři v pondělí.

Předseda LOK: Nabídka je nekonkrétní, odchody nezastaví

Schůzka se zástupci nemocnic zmapovala současné údaje o nespokojenosti lékařů. Její účastníci se dohodli, že se znovu sejdou na počátku ledna, kdy už budou konkrétní data o počtu výpovědí. Ministr se v nejbližších dnech sejde i s vedením Lékařského odborového klubu.

Jeho předseda Martin Engel Rádiu Česko řekl, že jednání mělo přijít mnohem dřív. „Naše požadavky jsou na stole devět měsíců a konkrétně pan ministr o nich ví šest měsíců. Myslím, že situaci velice podcenil. To, co dneska nabízí, já to vítám, ale je to příliš nekonkrétní a v této podobě to rozhodně naší výzvu nemůže zastavit,“ zdůraznil Engel.

Lékaři požadují nástupní plat ve výši jeden a půl násobku průměrného platu v zemi a pro zkušené lékař až trojnásobek. Nyní mají v průměru 50.000 korun za práci s přesčasy a službami, chtějí tak 70.000 korun základního platu bez služeb a přesčasů.

Podle Hegerova odhadu by na splnění požadavku lékařů bylo potřeba 5,5 až šest miliard korun bez toho, že by do něj zahrnul požadavky nelékařských zaměstnanců nemocnic.

Martin Hromádka, Tereza Janouškovcová Bartůňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme