Ztráta arktického ledu může hybridizovat savce

17. prosinec 2010
Monitor

Budoucnost arktických savců zřejmě ovlivní křížení mezi příbuznými druhy zvířat.

Klimatologové předpokládají, že ještě do konce tohoto století bude Arktida během léta zcela bez ledu. Fyzická bariéra, která zatím odděluje různé druhy medvědů, velryb a tuleňů, tudíž přestane existovat a zvířata se budou moct volně setkávat. To by mohlo vést ke vzniku hybridů a zániku některých původních druhů. Zároveň by se ztratily unikátní genové kombinace, které se u arktických savců vyvinuly díky miléniím izolace a nutnosti přizpůsobit se drsnému prostředí.

Hybridizace jako jeden z přirozených zdrojů evolučních novinek je obvykle přínosná pro první generaci kříženců. V dalších generacích se však mohou začít objevovat negativní efekty spojené s rekombinací genů, které zodpovídají za adaptaci prostředí. Pokud se tyto geny „naředí“, může se snížit jejich schopnost přežít a rozmnožovat se.

Existenci několika arktických hybridů – například křížence mezi ledním medvědem a grizzlym – už doložila genetická analýza. Medvědi však zřejmě nebudou jediný případ. Trojice amerických vědců identifikovala celkem 22 druhů mořských savců, které čelí vysokému riziku hybridizace. Mezi nimi je i kriticky ohrožená velryba japonská (Eubalaena japonica), jejíž celkovou populaci tvoří méně než 200 kusů. Právě pro takové vzácné druhy by křížení mohlo být osudové.

Zdroj: University of Massachusetts Amherst, Nature

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.