Česku hrozí zásadní omezení přísunu peněz z evropských fondů

Češi by mohli v budoucnu z Bruselu získat výrazně míň peněz než dosud. Británie totiž požaduje zmrazení evropského rozpočtu pro období let 2014 až 2020. To by postihlo hlavně nové členské země Unie včetně Česka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie

Podle Britů musí v době utahování opasků šetřit i Unie. Londýn ale kvůli Francouzům nechce sahat na peníze pro zemědělce. To znamená, že škrty by šly hlavně na úkor podpory chudších zemí. Britský premiér David Cameron prohlásil, že má pro svůj návrh podporu hlavních států Unie.

„To, že se spojila Francie, Německo a Británie je podle mě neuvěřitelně významné, prohlásil Cameron.

Britský premiér nechtěl upřesnit, kdo další za jeho názorem stojí. Podle zdrojů Českého rozhlasu návrh Londýna podporuje už jen pár dalších zemí. Česko je striktně proti.

Češi hledají spojence

Británie svůj postoj zveřejní ve společném dopise s Německem a Francií, který má Český rozhlas k dispozici.

Omezení evropských výdajů by postihlo hlavně nové členské země. Britové se totiž nechtějí dotknout peněz pro zemědělce, ale prosazují omezení podpor pro chudší státy Unie. Tím získali i podporu Francouzů a Němců.

Premiér Cameron nechtěl upřesnit, jaké další státy jeho návrh podporují. Podle diplomatických zdrojů Českého rozhlasu se ale jedná jen o několik málo dalších zemí.

Společný postoj Londýna, Paříže a Berlína však představuje mimořádnou sílu. Češi teď budou proti britským požadavkům hledat spojence, těmi hlavními jsou Poláci. Konzervativci premiéra Camerona jsou přitom v Evropském parlamentu partnery české ODS premiéra Petra Nečase.

Milan Kopp, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme