Náročné předvánoční cestování Lukáše Bauera

Do Vánoc zbývá přesně týden a Lukáš Bauer musí stihnout ujet ještě více než tisíc kilometrů. Na sněhu jich bude 40 a dalších 984 v autě, které bude sám běžec na lyžích řídit. Právě taková je totiž vzdálenost Bauerova domova na Božím Daru od francouzského střediska La Clusaz, kde se o víkendu jedou poslední dva předvánoční závody Světového poháru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Představte si fotbalistu Lionela Messiho, jak před zápasem proti Realu Madrid zaparkuje své auto u stadionu a po utkání se znovu chopí volantu a vrací se do Barcelony po silnici. Nebo že by se takový Jaromír Jágr musel po utkání svého Omsku v Moskvě sám přičinit o to, aby se dostal zpátky na Sibiř. Obě scény s vrcholovými sportovci v hlavní roli jsou těžko myslitelné.

Také Lukáš Bauer také musí během sezóny pečovat o své tělo a dopřávat mu mezi závody řádného odpočinku. Přesto se v neděli nasouká do auta a bude sám sobě dálkovým řidičem. "Nebylo jistý, jestli pojedu z Davosu rovnou domu. V tom případě by pro mě bylo výhodnější jet tam svým autem, abych nemusel čekat dejme tomu na sprintery a ihned po závodě mohl frčet domů. Tím, že jsem se rozhodl po výborným výsledku v Davosu pokračovat do La Clusaz, je samozřejmě vzdálenost z La Clusaz domů na Boží Dar trochu větší. Je to kolem tisíce kilometrů."

Přehrát

00:00 / 00:00

Předvánoční cestování Lukáše Bauera

Což o to, na dlouhé přesuny po evropských silnicích jsou běžci na lyžích zvyklí, ale obvykle se jenom vezou, kdežto Lukáš Bauer se bude muset soustředit na řízení. "Problém je, že jsou tady starty odpoledne a tak jsem v neděli schopný vyrazit nejdřív kolem pátý hodiny. Kdyby byla výborná cesta jsem kolem třetí, čtvrtý ráno doma, ale po cestě si neodpočinu. Kdybych měl relativně normální práci, tak si v kanceláři můžu sednout a moc se to neprojeví. Ale na maximálním tréninku nebo výkonu se to projeví a může to mít dozvuk třeba týden. Je to znát."

A přitom jedenáct dní po nedělní štafetě v La Clusaz už startuje Tour de Ski, která je pro Bauera prvním vrcholem sezóny. "Proto zvažuju, jestli tady zůstat do druhého dne, dobře se vyspat a pak jet v normální čas tu dlouhou štreku. Nebo sehnat někoho, kdo bude řídit, a vyrazit hned po nedělním závodě." Pokud byste se chtěli stát jednorázovým osobním šoférem či šoférkou Lukáše Bauera, hlaste se v neděli odpoledne ve středisku La Clusaz.

Jan Kaliba, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme