Najít peníze pro lékaře bude podle ministra trvat až roky

Nespokojení lékaři by ještě měli zvážit podání výpovědí. Vyzval je k tomu dnes ministr zdravotnictví Leoš Heger. Slíbil, že najde v resortu peníze, které přesune na jejich mzdy. Ve Dvyceti minutách Radiožurnálu ale řekl, že to bude trvat měsíce až roky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Leoš Heger

Leoš Heger | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Z šestnácti tisíc nemocničních lékařů pohrozila výpovědí čtvrtina. Pokud by většina z nich byli chirurgové nebo anesteziologové, musela by jim podle Hegera vláda zvýšit platy z rezerv na krizové situace. Takovou situaci ale považuje za extrémní.

„Jestliže odejde čtvrtina nemocničních lékařů a bude to napříč všemi obory, pak ke krizi určitě nedojde. Jestliže odejde čtvrtina lékařů a z nich bude 80 procent anesteziologů, tak situace může být opravdu havarijní a bude potřeba jednat s těmi anesteziology v nějakém opravdu velmi krizovém režimu,“ řekl Leoš Heger.

Výsledek dvouměsíční kampaně, během níž lékaři podepisovali výpovědi, oznámí odboráři v pondělí.

Dvacet minut Radiožurnálu
Rozhovor s hlavním aktérem významné události uplynulých hodin vysílá Radiožurnál od pondělí do pátku od 17.00 (před večerními Ozvěnami dne) a v repríze po Stalo se dnes ve 21.30 hodin. Štěpánka Čechová a Martin Veselovský si zvou osobnosti politiky, ale i vědy, kultury či sportu.

Monika Rybáková, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme