Betlémské světlo se vydává díky skautům do celých Čech

Skauti začínají rozvážet Betlémské světlo do celého Česka, nabídnou ho lidem například v knihovnách, na obecních úřadech nebo v kostelech. Letos poprvé mohou lidé symbolicky zapálit Betlémské světlo také na facebooku. Mediálním partnerem akce je Český rozhlas.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skauti budou betlémské světlo rozvážet vlakem do celé ČR

Skauti budou betlémské světlo rozvážet vlakem do celé ČR | Zdroj: ČTK

„Všem, kteří si chtějí Betlémské světlo vyzvednout, doporučujeme, aby si pořídili nějaké kryté lampičky, nejlépe s lampovým olejem. Lze se případně domluvit se skauty, aby je donesli zvláště starším občanům i domů,“ upozornil koordinátor akce Jan Svoboda.

Novinkou je zapalování Betlémského světla na facebooku, což má přimět k zamyšlení mladou generaci. „Důležité je ale doplnit, že to nenahrazuje smysl samotné akce. Spíš je to prostředek, jak pozvat někoho, aby si zapálil to skutečné světlo,“ řekl Radiožurnálu Jan Žáček ze Svazu skautů a skautek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Žáček ze Svazu skautů a skautek upozorňuje na možnost virtuálního rozsvícení na facebooku

„Právě díky podobným nástrojům se nám daří aktivizovat mladé lidi, dnešní teenagery, aby chodili do domovů důchodců nebo za lidmi, kteří si pro to světlo nemohou dojít, a pomáhali překlenovat mezigenerační propasti,“ upozornil.

Jak řekl Radiožurnálu starosta Junáka Josef Výprachtický, poprvé se Betlémské světlo dostalo na naše území krátce po sametové revoluci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Starosta Junáka Josef Výprachtický vzpomíná na porevoluční příjezd Betlémského světla do Čech

„K nám přivezli Betlémské světlo skauti hned v roce 1989, ale byli to skauti exiloví, ti, kteří skautovali během těch čtyřiceti let zákazu za hranicemi Československa. Od té doby se toho chopili brněnští skauti, kteří ho vozí z Vídně už celých těch dvacet let.“

Kde všude si mohou lidé Betlémské světlo zapálit, se dozvědí na internetových stránkách betlemskesvetlo.cz. Přijít také mohou do budovy Českého rozhlasu na Vinohradské třídě, kde bude plamen k dispozici už podesáté, do půlnoci Štědrého dne.

Květa Moravcová, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme