Japonsko má novou obrannou strategii, zaměřuje se na Čínu a Severní Koreu

Japonsko mění svou obrannou politiku z dob studené války. Tokio se v budoucnu soustředí především na Čínu a Severní Koreu. Císařská armáda, která má vzhledem k pacifistické ústavě výlučně defenzivní charakter, proto v příštích letech posílí jednotky hlavně na jihu a jihozápadě země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínská hubinná pilotovaná ponorka Jiaolong

Čínská hubinná pilotovaná ponorka Jiaolong | Foto: China daily

Pokračující modernizace čínské armády, především pak vývoj nových ponorek a budování letadlové lodi, stejně jako stále hlasitější nároky Pekingu na sporná území ve Východočínském moři. Pro Tokio tak už nyní největší hrozbu nepředstavuje Sovětský svaz, jako tomu bylo v dobách studené války, ale Čína a spolu s ní i Severní Korea.

Z tohoto důvodu posílí jednotky u jižních ostrovů včetně Okinawy. Zvýší počet ponorek ze současných 16 na 22, starší stíhačky nahradí novými a rozšíří i protiraketové baterie, například rozmístí více protiraketových systémů Patriot. Hlavním cílem je podle Tokia zajistit flexibilitu a účinnost nejmodernějších zbraní.

Podle Pekingu nemá žádná země právo vydávat se za reprezentanta mezinárodního společenství a vydávat podobné neodpovědné komentáře ohledně rozvoje ČLR. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí pak uvedla, že vojenská politika Pekingu je čistě obranná a že komunistické jednotky nepředstavují pro nikoho žádnou hrozbu.

Japonsku je jasné, že už mu prakticky nehrozí nějaká větší invaze nepřátelských sil, na druhé straně ale musí zajistit rovnováhu ve Východočínském moři a jen reaguje na mohutné vyzbrojování čínské armády v uplynulých letech.

Tokio navíc nemůže zůstat nečinné vzhledem k nestabilitě na Korejském poloostrově, kde režim Kim Čong-ila stále víc a víc haraší zbraněmi, vyloučeno není, že chystá další jaderný pokus a pokračuje ve vývoji střel dlouhého doletu ohrožujících především právě Japonsko.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme