Radek John kategoricky odmítá obvinění v kauze SFŽP

Vládní strany řeší kauzu údajné korupce na ministerstvu životního prostředí. V případu se objevily nové informace. Ministr vnitra Radek John přiznal, že s bývalým šéfem Státního fondu životního prostředí mluvil o možných machinacích se zakázkami již v létě. Podle Johna ale tehdy Michálek neměl žádné důkazy a John mu tedy řekl, že by bylo výhodou, kdyby si takový důkaz pořídil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr vnitra Radek John (Věci veřejné) před zasedáním vlády České republiky

Ministr vnitra Radek John (Věci veřejné) před zasedáním vlády České republiky | Foto: Tomáš Adamec

„Bylo zjevné, že v době naší schůzky neměl Libor Michálek v ruce vůbec nic, čím by své domněnky podpořil. V souladu s tehdy připravovaným protikorupčním manuálem, který stále visí na stránkách ministerstva vnitra, jsem jej upozornil, že jeho případné tvrzení bude mít stejnou váhu jako tvrzení osoby, která se trestného činu dopustí, a bude se mu proto těžko dokazovat. Proto může být jistou výhodou, kdyby prvotní podnět zdokumentoval,“ uvedl John.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kauzu sleduje redaktorka Českého rozhlasu Lucie Husárová

Michálek si později nahrál rozhovor s ministrem životního prostředí Pavlem Drobilem a jeho poradcem Martinem Knetigem, který ho měl vyzývat k manipulaci s veřejnými zakázkami. Tím měl získat stamiliony pro ministra Drobila a pro ODS. Drobil už oznámil, že kvůli aféře rezignuje.

„Nebyl jsem to já, kdo zavíral oči. Nebyl jsme to já, kdo doporučoval ničit důkazy. Nebyl jsme to já, kdo poslal svědka na místo na polici za jedním z podezřelých. Nebyl jsme to já, kdo odmítl zajistit součinnost mně podřízených složek. Byl jsme to naopak já, kdo v době, kdy ještě neexistovaly žádné konkrétní důkazy o trestné činnosti, poradil panu Michálkovi, jak postupovat v souladu s protikorupčním manuálem ministerstva vnitra,“ řekl John.

Radek John také popřel, že by řídil útok na členy vlády a další politiky z ODS. Tyto lži o něm prý šíří bývalý ministr vnitra Ivan Langer z ODS. Ten naopak považuje za šokující chování Radka Johna:

Přehrát

00:00 / 00:00

John popírá obvinění.mp3

„Ministr vnitra se přiznal k tomu, že svým postupem zmařil vyšetřování tím, že se dozvěděl závažné skutečnosti a místo toho, aby je předal policii, tak je předal novinářům. Je pro mě šokující zjištění, že se tím podílel na provokaci na svého kolegu ve vládě a na předsedu vlády. Je pro mě i lidsky šokující zjištění, že měl celou dobu informace o tom, co se děje a svým kolegům v poslaneckém klubu je neřekl.“

Koalice bude o kauze jednat znovu v neděli odpoledne. Informace, že se premiér Nečas setkal ještě před pátečním koaličním jednáním kvůli kauze Drobil s policejním prezidentem Martinů, jsou pro Johna šokující.

John údajně věděl o kauze o dva týdny dříve než Nečas

Informace o tom, že John údajně věděl o případu o dva týdny dříve než premiér Petr Nečas přinesl server Euro.cz. Fakt, že v případu skutečně existují nějaké nové informace potvrdil i šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík:

„Určitě jsme objevily nějaké nové informace. Jakmile v neděli dojdeme k nějakým závěrům, určitě je veřejnosti zveřejníme.“

Kvůli skandálu ve Státním fondu životního prostředí končí ministr Pavel Drobil a opozice se rozhodla vyvolat v úterý ve sněmovně hlasování o nedůvěře vládě. Koaliční špičky se znovu sejdou v neděli odpoledne.

Lucie Husárová 1, Šárka Slezáková, Lenka Rafaelová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme