John: Musí se zamezit vlivu Langera na vnitro a policii

Podle ministra vnitra Radka Johna je třeba zamezit devastujícímu vlivu Ivana Langera na Ministerstvo vnitra a Policii ČR. Řekl to před schůzkou K9, na které se lídři vládních stran sejdou, aby projednali situaci uvnitř koalice a aféru s údajnou korupcí ve Státním fondu životního prostředí. Ze špatného řešení kauzy viní Johna bývalý ministr vnitra Ivan Langer.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr vnitra Radek John (VV)

Ministr vnitra Radek John (VV) | Zdroj: ČTK

„Setkání K9 bude o tom, jaká politická rozhodnutí přijmout, aby se zamezilo devastujícímu vlivu Ivana Langera na Ministerstvo vnitra a Policii ČR,“ řekl John.

John, který nepřímo naznačil, že již dříve o korupci věděl, nakládal podle Langera s kauzou tak, že tím záměrně inicioval útok na některé členy vlády. Podle Langera zmařil vyšetřování, podílel se na provokacích a zatajoval informace před poslanci vlastní strany. Takové obvinění označuje John za lživé.

Podezření na machinace se zakázkami stálo křeslo ministra životního prostředí Pavla Drobila. Navíc se ukázalo, že o hrozbě korupce informoval tehdejší šéf fondu Libor Michálek už v létě ministra vnitra Radka Johna. Ten Michálkovi poradil, aby si opatřil důkazy, které by jeho tvrzení podpořily.

Michálek si nakonec nahrávky rozhovorů s Drobilem a jeho poradcem Martinem Knetigem pořídil. Právě Knetig ho měl nabádat k manipulování s veřejnými zakázkami.

Ukázalo se také, že ještě před páteční schůzkou koalice mluvil premiér Nečas právě o této věci s policejním prezidentem Oldřichem Martinů. John to označil za šokující. Policejní prezident ho prý měl o setkání informovat.

Jednání zástupců koalice vyvolaly Věci veřejné. Páteční setkání, kvůli kterému premiér Nečas zrušil cestu do Afghánistánu, skončilo po dvou hodinách bez výsledku.

Lucie Husárová 1, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme