Bělorusové volí prezidenta. Očekává se, že Lukašenko svůj post obhájí

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko usiluje o 4. mandát. V dnešních prezidentských volbách proti němu stojí devět opozičních kandidátů. I tak se očekává, že svůj post obhájí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Proti Lukašenkovi stoji 9 protikandidátů, dosavadní prezident zřejmě svůj post obhájí.

Proti Lukašenkovi stoji 9 protikandidátů, dosavadní prezident zřejmě svůj post obhájí. | Zdroj: ČTK

Na průběh hlasování má v zemi dohlížet na 500 pozorovatelů z Rady Evropy a z OBSE. Lukašenko ale zahraniční pozorovatele dopředu varoval před vměšováním do volebního procesu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci přímo v Minsku sleduje spolupracovník Radiožurnálu Miroslav Karas

Volby částečně bojkotuje opozice. Ta si během kampaně navíc stěžovala na omezený přístup do médií a na byrokratické překážky při organizování volebních mítinků. Proti Lukašenkovi, kterého někteří označují za posledního diktátora v Evropě, stojí celkem 9 kandidátů.

Největší šanci má ale šéf opozičního hnutí Mluv pravdu Vladimír Njekljajev. Ten ale volby považuje předem za zmanipulované a proto vyzval k večerním protestům. Proti nim jsou ale připraveny tvrdě zasáhnout běloruské bezpečnostní síly.

Lubica Bergmanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme