Otázka Benešových dekretů by měla být podružným bodem v diskuzích se Seehoferem

Oficiální návštěva bavorského premiéra Horsta Seehofera v Česku má historický rozměr. Předseda bavorské vlády v sousední České republice ještě nikdy nebyl. Návštěva má tedy značnou symboliku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bavorský premiér Horst Seehofer

Bavorský premiér Horst Seehofer | Foto: AFP

V posledních měsících nedošlo k nějaké zásadní změně. Podle publicisty Petra Broda došlo k určitému posunu na straně Bavorska a na straně sudetoněmeckého landsmanšaftu, který bude reprezentován v Soohoferově delegaci.

„Bavorská i sudetoněmecká strana už tak tvrdě netlačí na to, aby se Česká republika pouštěla do nějakých rozhovorů se sudetoněmeckými Němci o případném zrušení Benešových dekretů,“ říká Petr Brod.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bavorák na návštěvě.mp3

Na české straně hranice je teď znát určitý ‚pohyb‘, co se týče vyrovnávání se s poválečnou historií – diskuze v médiích o poválečných masakrech na Němcích nebo uvedení filmu Habermannův Mlýn. Tyto skutečnosti podle Broda vzbuzují velký zájem na straně Bavorska a jsou vnímány jako zásadní posun v chování české veřejnosti.

Petr Nečas dopředu vzkázal, že pokud by Horst Seehofer chtěl diskutovat jen o Benešových dekretech, pak nemá jeho cesta smysl. Ale asi jen těžko si můžeme představit, že by o nich oba politici nemluvili.

"Seehofer se o nich jistě zmíní, ale bude to bod podružný v celé té agendě. „V agendě českobavorských vztahů jsou daleko důležitější věci z hlediska České republiky a Bavorska jako je dostavba Temelína nebo podpora hospodářských vztahů,“ vyjmenovává Brod.

Horst Seehofer není žádný ideolog, je to velmi pragmatický politik, který nemá tak těsné vazby na Sudetoněmecké krajanské sdružení.

„Možná, že k nim má poněkud jiný vztah, než jeden z jeho předchůdců Edmund Stoiber, který v Bavorsku vládl 14 let a jehož žena pocházela z Československa, ale úplně bych nevylučoval to, že se nadále považuje za nejrozhodnějšího zastánce sudetoněmeckých zájmů.

Seehofera, který je současně předsedou bavorské CSU, má doprovázet také nejvyšší představitel sudetských Němců Bernd Posselt. Ten by ale neměl být u zítřejšího jednání s Petrem Nečasem.

Jiří Hošek, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme