V Minsku byly při střetu s policií zraněny desítky demonstrantů

Běloruská policie v Minsku brutálně rozehnala opoziční demonstraci po prezidentských volbách. V nich podle předběžných výsledků zvítězil s téměř 80 procenty hlasů dosavadní prezident Alexandr Lukašenko. Tomu ale opozice odmítá uvěřit a po uzavření volebních místností uspořádala masovou demonstraci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní zásah proti demonstrantům v Minsku po skončení voleb

Policejní zásah proti demonstrantům v Minsku po skončení voleb | Zdroj: ČTK

Desítky zraněných, přes 500 zatčených. Krev, obušky, násilí. Tak skončila demonstrace mnoha tisíc Bělorusů, kteří protestovali proti výsledkům voleb. V mrazu téměř k deseti stupňů pod nulou skandovali „Svobodu“, „Pryč s Lukašenkem“ anebo „Pryč s gulagy“. Opozice považuje výsledky za zfalšované a požaduje nové volby už bez účasti Lukašenka.

Poté, co se demonstranti přesunuli k parlamentu, byli obklíčeni stovkami příslušníků speciálních jednotek, kteří dav rozháněli obušky, vláčeli po zemi a bili. Napadli rovněž novináře. Byla to největší a nejbrutálněji potlačená demonstrace za uplynulých deset let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Alexandr Tolčinský z Českého rozhlasu 6 telefonuje do Světa o osmé z Minsku o volbách a povolebních demonstracích

Podle zpráv státní televize bylo zraněných zhruba 50 demonstrantů a 20 policistů, včetně opozičního kandidáta Uladzimira Njakljajeva, který byl převezen do nemocnice a s lehčími zraněními poté propuštěn.

„Demonstrace se zvrhla, část protestujících se snažila dostat do sídla centrální volební komise násilím, začali rozbíjet okna, poškozovat auta. Policie pak dostala pokyn demonstraci rozehnat,“ informuje přímo z Minsku Alexander Tolčinský z Českého rozhlasu 6.

Protestujících navíc byly tisíce, nikoli stovky tisíc, což by už svědčilo o masivní nespokojenosti Bělorusů. Tolčinský tento fakt připisuje apatii obyvatel, které trápí ekonomické starosti – nejvíce nárůst cen, životní podmínky, hrozba nezaměstnanosti. Demokracie ustoupila na nižší příčky jejich hodnotového žebříčku.

Lukašenko: Nejprve nastřádám sto tun zlata

Již týden před volbami, kdy opozice vyhlásila na neděli demonstraci v centru Minsku, informovala běloruská televize, že vláda může tolerovat demonstrace stávkujících učitelů nebo železničářů, ale nebude tolerovat, když nějaký prezidentský kandidát neunese porážku.

Výsledky voleb prý byly zřejmé už pro neúměrně větší prostor prezidenta Lukašenka v médiích. „Byl každý večer na obrazovkách. Opoziční předáci měli tentokrát prostor, ale Lukašenko nikdy nepřišel do vysílání s oponentem,“ referuje Tolčinský.

Zraněný opoziční prezidentský kandidát Uladzimir Njakljajev při povolební demonstraci v Minsku | Foto: ČTK/AP

„Situace byly mnohdy až komické. Sedl si například s předsedou centrální banky do sejfu se zlatými zásobami Běloruska a říkal: ‚před čtyřmi roky tady bylo dvacet tun zlata, dnes tu máme třicet tun a neodejdu od moci, dokud tady nebude sto tun zlata.‘

Lukašenko strašil obyvatelstvo nestabilitou, která vznikla na Ukrajině, v Kyrgyzii, v Gruzii, tedy tam, kde se střetla opozice s dosavadní vládou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zprávy o dvanácté; Ozvěny dne; O všem - s vámi: Co si myslíte o předvánočním prodeji kaprů? názor Petra Vachlera a posluchačů; portugalské stopy v Macau - soutěž

„Bavil jsem se například s jedním běloruským lidskoprávním aktivistou, a ten se domnívá, že by Lukašenko zvítězil i ve zcela regulérních volbách. Nezávislé průzkumy mu totiž dávaly 50 až 55 procent. K vítězství Lukašenka ale samozřejmě nahrávala roztříštěnost opozice,“ říká přímo z Minsku zvláštní zpravodaj Hospodářských novin Ondřej Soukup.

S tím souhlasí i zahraničně politický komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák: „Mnozí Bělorusové mají Lukašenka za starostlivého otce národa, bez kterého by se zemi nedařilo dobře.“

Co na to pozorovatelé?

Pozorovatelé ze Společenství nezávislých států podle Tolčinského hodnotili průběh hlasování jako vcelku korektní, ve srovnání s minulými volbami viděli určitý pokrok.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Bělorusku mluvil na Rádiu Česko zahraničně politický komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák

„Předvolební kampaň se dá nazvat pokrokem, protože devět opozičních kandidátů mohlo vystoupit v televizi. Lukašenko měl samozřejmě mnohem více prostoru, ale tentokrát bylo dovoleno na shromážděních zpívat různé protestní písně, odznaky se hlásit k opozici nebo recitovat protirežimní poezii,“ uvádí Milan Slezák.

OBSE ovšem stejně jako v minulosti došla k negativnímu závěru - volby podle ní neodpovídaly demokratickým standardům.

Alexander Tolčinský, Miroslav Karas, Martina Mašková, Lucie Maňourová, Marika Táborská, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme