Jihokorejská dělostřelba s ostrými náboji začne dnes

Jižní Korea uskuteční cvičení s ostrými náboji už dnes. Oznámilo to velení jihokorejské armády. Dělostřelba u ostrova Jonpjong ležícího na sporné námořní hranici se Severní Koreou byla odložena kvůli nepříznivému počasí, ke zrušení cvičení Soul vyzývají i Čína a Rusko a napětím na Korejském poloostrově se bez výsledku zabývala i Rada bezpečnosti OSN.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojáci Jižní Koreje

Vojáci Jižní Koreje | Foto: AFP

Střelba ostrými náboji proběhne jižně od námořní hranice, prohlásil generální štáb jihokorejské armády, která zároveň vyzvala všechny civilisty pobývající na ostrově Jonpjong i obyvatele okolních ostrovů, aby se schovali v krytech.

Plánované cvičení budou sledovat i zástupci komise dohlížející na příměří, kterým v roce 1953 skončila Korejská válka, i velení amerických jednotek rozmístěných pod hlavičkou OSN na jihu Korejského poloostrova.

Režim Kim Čong-ila už předem ale varoval, že na dělostřelbu odpoví silou. Na západním pobřeží také uvedl svou artilerii do stavu pohotovosti. Podle Soulu zároveň rozmístil i kopie děl, aby zmátl nepřítele.

Robert Mikoláš, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme