Bavorský premiér chce v Praze jednat i o Benešových dekretech

Špičky české a bavorské vlády se konečně sejdou dnes v Praze. Na návštěvu předsedy vlády Bavorska se čekalo od pádu železné opony. Horst Seehofer chce mluvit i o citlivých Benešových dekretech a vzal s sebou do české metropole nejvyššího představitele sudetských Němců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bavorský premiér Horst Seehofer

Bavorský premiér Horst Seehofer | Zdroj: ČTK

Bernd Posselt před časem pro Radiožurnál prozradil, že přípravu cesty s Horstem Seehoferem pečlivě koordinovali. Petr Nečas se při návštěvě Berlína nechal slyšet, že pokud by byla řeč jen o Benešových dekretech, nemá cesta bavorského premiéra smysl.

Podle našich informací se oba premiéři mají dohodnout na textu společného komuniké. Návrh textu má Radiožurnál k dispozici. Kromě ekonomické spolupráce by v komuniké měla být i výslovná zmínka o takzvaném závojovém pátrání v německém pohraničí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Společné komuniké mají v Praze vydat premiéři Česka a Bavorska. Podrobnosti přinesl v Dopoledním Radiožurnálu Jiří Hošek, někdejší zpravodaj ČRo v Německu.

„Jde o namátkové policejní kontroly, na které si čeští řidiči i naše politická reprezentace opakovaně stěžovali. Píše se o posílení úsilí o bezpečnost a plynulost přeshraniční dopravy. Je jasné ale na co se naráží,“ přiblížil v Dopoledním Radiožurnálu Jiří Hošek, někdejší zpravodaj ČRo v Německu.

Naopak ze strany Bavorska je podle něj v komuniké například zmínka o zintenzivnění komunikace v otázce atomové energetiky samozřejmě s ohledem na dostavbu Temelína.

O neuralgickém bodu společných vztahů, tedy o poválečném odsunu Sudetských Němců, potažmo Benešových dekretech se podle Hoška v komuniké nedočteme. „Z textu je skutečně zřetelná orientace na budoucnost, zejména na posilování ekonomických vztahů,“ dodal.

Atmosféra v Bavorsku se změnila

Bavorská vláda v minulosti usilovala o to, aby se český kabinet pouštěl do rozhovorů s předáky sudetských Němců o případném zrušení Benešových dekretů. V letech 1993 - 2007 takto argumentoval předchozí premiér Edmund Stoiber, který by výrazným zastáncem zájmů Sudetských Němců. Jak ale na Rádiu Česko upozornil Vladimír Handl, odborník na Německo z Ústavu mezinárodních vztahů, nyní se v Bavorsku změnila atmosféra i konstelace.

„Jednak pan Seehofer narozdíl od pana Stoibra nemá k sudetoněmecké otázce osobní vztah. Manželka Stoibra pocházela ze sudetoněmeckého pohraničí ČR, změnila se také situace CSU samotné – padla pomyslná hranice absolutní většiny strany,“ přiblížil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Návštěvu bavorského premiéra v Praze sleduje i Vladimír Handl, odborník na Německo z Ústavu mezinárodních vztahů. Byl hostem Rádia Česko.

Současné česko-bavorské vztahy jsou podle Handla vynikající a velice rozsáhlé. Od hospodářské spolupráce přes spolupráci v ochraně životního prostředí, bezpečnost na hranicích až po otázky kulturní a školské výměny.

„Bavorsko je náš největší a nejdůležitější hospodářský partner v Německu, padá na ně asi 30 procent našeho exportu do Německa a naopak dovážíme z Bavorska asi 20 procent importu z Německa. Intenzivně se rozvíjejí i přeshraniční vztahy,“ přiblížil.

Odpoledne se Horst Seehofer ještě sejde s arcibiskupem Dominikem Dukou i se zástupci pražské Židovské obce.

Jiří Hošek, Martina Mašková, Katarína Brezovská, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme