I mimozemské stromy by vrhaly stín

Pokud by na cizích planetách rostly stromy, dokázali bychom si jich všimnout? Dvojice amerických vědců je přesvědčena, že ano.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Les

Les | Foto: licence Creative Commons Attribution 2.0, Tom Harpel

Studie, které hodnotí možnosti hledání života na cizích planetách, obvykle vycházejí z biogenních plynů v atmosféře. Jejich přítomnost by totiž mohla být známkou přítomnosti jak jednobuněčných, tak mnohobuněčných organismů. Další možností je nárůst odrazivosti v blízkém infračerveném spektru vyzařovaném planetou (red edge), který způsobují fotosyntetizující rostliny a bakterie. Pokud bychom však chtěli odlišit jednobuněčný fotosyntetizující svět od pokročilejších stromovitých forem, nabízí se podle výzkumníků Christophera Douhgtyho a Adama Wolfa z Carnegieho ústavu ještě jiná technika.

Rozvětvený tvar, který známe od pozemských stromů, není ani zdaleka náhodný. Vznikl jako důsledek tvrdého konkurenčního boje o zdroj světla a potřebu co nejefektivněji rozvádět vodu a živiny. Dá se předpokládat, že stejný princip by dodržovaly i stromy na jiných planetách, které by proto měly podobný „stavební plán“. Stromy by pak vrhaly stíny, jejichž délka by se měnila v závislosti na poloze hvězdy. Tím by bylo ovlivněno množství světla, které exoplaneta odráží zpět do vesmíru. Budoucí teleskopy by podle vědců mohly být schopné tyto změny v jasu zaznamenat a odhalit tak stromovité formy života.

Zdroj: Astrobiology

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme