Priony mutují a přizpůsobují se

20. prosinec 2010
Monitor

Darwinovská evoluce se zřejmě obejde bez DNA. Mutovat a přizpůsobovat se svému prostředí totiž dokážou i priony.

Přestože jsou priony pouhé molekuly bílkovin a neobsahují tedy žádné nukleové kyseliny, v mnohém se podobají virům. O tom, že jsou infekční a vyvolávají nemoc šílených krav, kuru nebo Creutzfeldt-Jakobovu chorobu, víme už dlouho. Jak ale dokazují výsledky výzkumu ze Scrippsova výzkumného ústavu na Floridě, priony se svému hostiteli zřejmě umí přizpůsobit podobně jako viry. Pokud přeneseme kmen prionů z mozkových neuronů do odlišné linie buněk, vznikne zcela nová varianta, která v novém prostředí prosperuje lépe než původní kmen.

Pokud takto změněné priony přesuneme do dalších buněk, dojde k další adaptaci a vzniku další varianty. A konečně, pokud tyto „zcestovalé“ priony vrátíme do mozkových buněk, nebudou mít žádný problém se svému starému domovu postupně přizpůsobit. Vědci mohou dokázat, že přinejmenším v jednom případě, kdy nové prostředí vyžadovalo adaptaci, se pozměnila trojrozměrná struktura molekul prionů. Tento objev potvrzuje to, co stejný vědecký tým zveřejnil v lednu letošního roku: priony mutují a mutacemi mohou získávat nové vlastnosti, které jim přinášejí evoluční výhody. Jinými slovy, jsou schopné darwinovské evoluce.

Zdroj: PNAS

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.