VV nabídly místo odvolanému Michálkovi. Chtějí ho na dopravu

Věci veřejné se chtějí postarat o Libora Michálka. Ještě před dnešním podvečerním jednání K9 vedení strany oznámilo, že Michálkovi nabídli místo stejného významu, jaké musel kvůli oznámení údajné korupce ve Státním fondu životního prostředí opustit. Premiér Petr Nečas se zároveň Michálkovi omluvil za svoje výroky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radek John - předseda strany Věci veřejné

Radek John - předseda strany Věci veřejné | Foto: Tomáš Adamec

Vít Bárta nabídku práce Michálkovi označil za minimalistický krizový management, jehož smyslem je zabránit ohrožení reformních kroků vlády. Michálek by měl dostat práci v resortu vedeném ministrem za Věci veřejné.

Konkrétně se jedná o ministerstvo dopravy, kde by měl pracovat v týmu Gustáva Slamečky ve Státním fondu dopravní infrastruktury.

K tomu, jestli tento krok už probrali s koaličními partnery, se zástupci Věcí veřejných nechtěli vyjadřovat. Cílem prý bylo vyslat veřejnosti signál, že oznamovat korupci se vyplácí.

Oznamovat korupci se vyplatí

„Pokud se nám v komunikaci s ODS nepodařilo dosáhnout takovéto shody, rozhodli jsme se nabídnout panu Michálkovi práci na jiném fondu, než je fond životního prostředí. Aby principiálně každý občan České republiky věděl, že oznamovat korupci se vyplatí,“ řekl Bárta. Předseda Věcí veřejných Radek John si vzal k odůvodnění nabídky práce Michálkovi na pomoc protikorupční manuál ministerstva vnitra.

Odvolaný ředitel SFŽP Libor Michálek | Foto: ČTK

„Tam je bod, který ze zorného úhlu posledních událostí zní dnes kuriózně, a sice otázka: Oznámil jsem korupci, nedostanu výpověď? Odpověď: Zaměstnavatel mi nesmí dát výpověď, protože jsem korupci oznámil. Trvání zaměstnaneckého poměru chrání zákoník práce. Takže pokud to, co radí manuál, nebude dodržováno vládou, nemůže se nazývat vládou boje proti korupci. Proto se snažíme napravit tuto situaci,“ poznamenal John.

Premiér Petr Nečas (ODS) se také dnes bývalému šéfovi Státního fondu životního prostředí omluvil. Ten žádal omluvu za premiérovo tvrzení, že si ho chtěl bývalý šéf fondu na schůzce tajně nahrávat.

Po dnešku by měl být mimo jiné také jasný postoj Věcí veřejných ke koaliční vládě. Ani včerejších šest hodin jednání koaličních špiček v Kramářově vile totiž nepřineslo dohodu na řešení kauzy údajných manipulací se zakázkami na Státním fondu životního prostředí. Rozhovory by měly pokračovat vpodvečer.

Šéfové všech stran se zatím shodli jen na nutnosti pokračovat ve společných vládních reformách. Vláda může při úterním hlasování o nedůvěře, které iniciovala ČSSD, počítat s podporou všech poslanců ODS a TOP 09.

Věra Pfeifferová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme