Dvorští nosorožci bílí slaví 1. africké narozeniny

20. prosinec 2010

Přesně před rokem, tedy 20. prosince 2009, byli čtyři nosorožci ze ZOO Dvůr Králové, dva samci a dvě samice vypuštěni do výběhu v keňské rezervaci Ol Pejeta. Z posledních zpráv vyznívají samá pozitiva. „Tuto sobotu, osmnáctého prosince, byly dovezeny nejnovější vzorky trusu samic nosorožců, který opět vyšetří odborníci ve Vídni. Díky trusu se zjišťuje, jak samice cyklují nebo zda už náhodou nejsou v březí,“ prozradila ředitelka ZOO Dvůr Králové Dana Holečková nejnovější zprávy.

Předchozí vyšetření potvrdila, že mladší samice Fatu již začala cyklovat a také byl zaznamenán pokus o páření (nelze vyloučit, že došlo již i k páření), takže je vidět, že nové prostředí jí velmi prospívá.

Vzácná čtveřice nosorožců je neustále monitorována a to díky vysílačkám, které mají v rozích a dennímu dohledu ošetřovatelů. „Naši nosorožci jsou pochopitelně stále pod dohledem odborníků, dokonce už byly pozorovány opakované pokusy o páření mezi samicí Fatu a samcem Suni. Věřím, že se mláďat dočkáme, ale je to běh na dlouhou trať, rozhodně je v africké buši nosorožcům velmi dobře, ale nesmíme zapomínat, že obě pohlaví jsou spojena něco málo přes půl roku a březost trvá 16 měsíců“, řekla Dana Holečková.

Ol Pejeta - duben 2010

Suni a Fatu dosud žijí v přírodním výběhu o ploše 8 ha navazujícím na bomy, do kterých byli přivezeni právě před rokem. V současné době se připravuje rozšíření tohoto výběhu na plochu 150 hektarů. Samec Súdán a samice Nájin žijí spolu ve výběhu 300 hektarů od začátku května společně se sedmi jižními bílými nosorožci ( samic + 2 jejich mláďata) a již se vůbec do bomy nevracejí. Súdán a Najin o sebe zatím zájem neprojevují, ale Súdán vytrvale „obtěžuje" samice jižních bílých nosorožců.

Projekt na záchranu severního bílého nosorožce „poslední šance na přežití“ je zcela poslední šancí na záchranu genů nosorožce tuponosého severního. Nejde o reintrodukci, protože zvířata nešla do země svého původu, ale o snahu vyvolat u nich přirozené rozmnožování využitím přírodních podmínek.

Ol Pejeta - duben 2010

Rezervace Ol Pejeta v Keni byla vybrána odborníky na africké nosorožce, zhodnotili ji jako nejvhodnější místo, protože leží blízko oblasti původního výskytu a má velmi dobré klimatické podmínky, což dokládá to, jak se nosorožci dobře adaptují. Navíc Keňa sousedí se Súdánem, kde byli pozorováni tři severní bílí nosorožci, po nichž se usilovně pátrá, protože by mohli být výhledově přidáni i k nosorožcům ze Zoo Dvůr Králové a šance na rozmnožování a zejména záchranu tohoto druhu by se ještě výrazně zvětšila.

Na projektu se podíleli jak čeští odborníci, tak i skupina specialistů na africké nosorožce AfRSG) a další organizace, především keňská agentura ochrany přírody (KWS - Kenya Wildlife Servise), pracovníci rezervací Ol Pejeta a Lewa v Keni a nonprofitní organizace z JAR Back to Africa. Projekt rovněž oficiálně podpořil anglický princ William, který je sponzorem rezervace Ol Pejeta. Se svoji přítelkyní Kate Middletovou v Keni trávili v říjnu dovolenou, a mj. pozorovali i české nosorožce a právě poté se po dlouholeté známosti zasnoubili.

Mnoho návštěvníků a lidí se na nosorožce ptá, zajímá se, jak se jim daří. Proto také před časem proběhla v Zoo Dvůr Králové soutěž pro děti ze škol. Mohly projevit svůj výtvarný talent tím, že nakreslily pohlednici pro nosorožce v Keni, a jejich kresby pak byly vystaveny v galerii v zoo. Nejhezčích pět obrázků pak bylo posláno jako pozdrav nosorožcům do Keni. Tyto pohlednice měly vyjádřit poděkování za snahu zachránit severní bílé nosorožce, kterým přejeme, aby rok 2011 byl ještě úspěšnější než ten letošní.

autor: Zoo Dvůr Králové
Spustit audio