Objevy a události týdne č. 51

19. prosinec 2010

Bakterie z Titaniku, život ve středověké Anglii, slovenský Park tmavé oblohy, výlet sýru do vesmíru, neúspěšný manévr sondy Akacuki u Venuše.

Vědecké analýzy vzorků koroze, vyzdvižených před lety z vraku Titaniku, by do budoucna mohly přinést spoustu praktických poznatků o vlivu mořské vody na kovové konstrukce, které jsou jí dlouhodobě vystaveny. Prozatím se kanadským a španělským vědcům v „krápnících“ ze zábradlí lodi podařilo objevit celou sbírku bakterií včetně jednoho nového druhu – dostal jméno Halomonas titanicae.

Život obyvatel středověké Anglie byl prý mnohem snesitelnější, než se dosud myslelo. Ekonomové spočítali, že životní standard většiny středověkých Angličanů by dokonce i obyvatelé některých chudých zemí současného světa museli považovat za přepych. Angličané pozdního středověku si například mohli dovolit velmi rozmanitý jídelníček, ve kterém nechybělo obilí, maso, mléčné výrobky ani pivo.

Slovensko má svůj Park tmavé oblohy. Nachází se poblíž slovensko-polsko-ukrajinské hranice a je vymezen územím Národního parku Poloniny, jeho ochranným pásmem a katastry obcí Kolonica, Ladomírov, Kalná Roztoka, Klenová a Ruská Volová. V těchto místech je jen minimální světelné znečištění a obloha je tam v noci výjimečně temná. Podobná oblast byla nedávno vyhlášena i v části Jizerských hor.

Americká společnost SpaceX dopravila začátkem prosince jako první soukromá společnost v historii na oběžnou dráhu vesmírný modul. Jejich Dragon strávil ve vesmíru tři hodiny, dvakrát oblétl Zemi a pak se na padáku snesl do Tichého oceánu. Jediným nákladem při tomto zkušebním letu bylo velké kolo sýra, uložené v kontejneru a pečlivě připevněné k podlaze osmitunového modulu.

Japonské konstruktéry potkal neúspěch. Jejich sondě Akacuki se nepodařilo zakotvit na oběžné dráze kolem Venuše, kam měla namířeno. Sonda sice včas zažehla motory, ty ale neběžely dostatečně dlouho. Vědci navíc na chvíli ztratili se sondou kontakt. Akacuki planetu minula a vydala se na dlouhou cestu kolem Slunce. K Venuši se znovu přiblíží asi za šest let. Snad se jí tentokrát složitý manévr povede.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 51/2010, 18. - 24. prosince.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio