Rada bezpečnosti OSN žádá obě Koreje o zklidnění

Napětí mezi Severní a Jižní Koreou trvá. Podpořil ho i Soul, který v pohraniční oblasti dnes uspořádal střelecká cvičení. Krizi na Korejském poloostrově se zabývá i Rada Bezpečnosti OSN.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rada bezpečnosti OSN

Rada bezpečnosti OSN | Foto: Miroslav Konvalina

Rada se však neshodla na ničem zásadním. A to i přesto, že skoro všichni členové Rady bezpečnosti OSN letošní severokorejské útoky proti jihokorejským cílům razantně odsoudili. S každým novým ustanovením Rady totiž musí souhlasit všichni její členové.

Rezoluce vůči režimu Kim čong-ila ale pravidelně bojkotuje Čína, která má s KLDR dobré vztahy. Peking je totiž už několik let pro Pchjongjang největším obchodním partnerem. Překvapivě aktivní je v těchto jednáních svět kontra Koreje - Rusko. V podstatě bere funkce silné Číně, která obvykle prostředníkem mezi Severní Koreou a světem dosud byla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kateřina Procházková v Odpoledním radiožurnálu: Rada bezpečnosti OSN žádá obě Koreje o zklidnění

Rusko ale naopak v této nové roli vyjednávače vystupuje vůči Pchjongjangu mnohem kritičtěji. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se dokonce dnes nechal slyšet, že vzhledem k tomu, že k žádné dohodě o víkendu nedošlo navrhuje pak, aby byla udržovaná maximální zdrženlivosti vůči oboum korejským státům. Rusko pak navíc spolu s Čínou odsoudilo dnešní jihokorejské vojenské manévry v okolí hranic.

Jihokorejské cvičení zůstalo bez odpovědi

Na dnešní střelbu v okolí hraničního pásma opravdu slíbila KLDR odpovědět útokem. Nestalo se tak. Odpoledne pak na stránkách severokorejské agentury KCNA vydala prohlášení, že reagovat nebude protože je tou rozumnější zemí.

Jižní Korea uskutečnila odkládané dělostřelecké cvičení | Foto: ČTK/AP

Při letošních dvou napadeních zemřely čtyři desítky Jihokorejců - ať už 36 jihokorejských námořníku na lodi Čhonan, kterou potopila severokorejská ponorka anebo 4 lidé při nedávném ostřelování jihokorejského ostrova Jong-pchjong.

Před několika týdny navíc americká delegace zjistila, že Pchjongjang opravdu vlastní zařízení k obohacování uranu a buduje další jaderný reaktor. Jednání Pchjongjangu je navíc naprosto nepředvídatelné a tím i samozřejmě nebezpečné.

Milan Kopp, Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme