Jednání K9 skončilo krachem. Zástupci VV z jednání odešli

Věci veřejné předčasně opustily jednání koaličních špiček o aféře kolem odstupujícího ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS). Občanští demokraté ještě předtím oznámili, že trvají na pokračování vlády Petra Nečase podle původní koaliční smlouvy. Opozice kvůli aféře na ministerstvu vyvolala na zítra hlasování o nedůvěře vládě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Nečas na tiskové konferenci

Premiér Petr Nečas na tiskové konferenci | Foto: Tomáš Adamec

Nečas požaduje, aby vládu koaliční partneři podpořili bez dalších podmínek. „Jsme přesvědčeni, že je povinností koalice všemi svými 118 poslanci a poslankyněmi se zúčastnit hlasování a hlasovat proti nedůvěře vládě. Jiný postup nepřipouštíme. Jakýkoli jiný postup, či vznášení požadavků spojených s tímto hlasováním považujeme za porušení koaliční smlouvy,“ prohlásil Nečas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Člen Národní ekonomické rady vlády Pavel Kohout a politolog Bohumil Doležal v odpoledních Ozvěnách dne.

Předseda vlády také prohlásil, že pokud budou Věci veřejné dál požadovat odchod policejního prezidenta Oldřicha Martinů, musí dojít ke změnám i ve vedení ministerstva vnitra. „Kdyby byla nastolena jakákoli otázka výměny na pozici policejního prezidenta, nedovedeme si představit, že by se to netýkalo i vedení ministerstva vnitra,“ řekl premiér.

Věci veřejné jednání bez dalšího vysvětlení opustily zřejmě právě kvůli tiskové konferenci ODS, která proběhla těsně před schůzkou koaličních vládních špiček. Jestli Věci veřejné vládu při zítřejším hlasování podpoří, není stále jasné. Stanovisko strany se nepodařilo získat.

ODS je ale prý i nadále připravena s Věcmi veřejnými jednat. „Jsme připraveni jednat v jakémkoli formátu a udělat vše pro to, aby koaliční projekt měl další šanci,“ prohlásil předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

Nedůvěra vládě
Možnost vyslovení nedůvěry vládě je zakotvena v ústavě. Podle ní musí návrh na vyslovení nedůvěry vládě projednat Poslanecká sněmovna, jen je-li podán písemně nejméně padesáti poslanci. K přijetí návrhu je třeba souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců.

Věci veřejné podle komentátora ČRo6 Radko Kubička ale nakonec nebudou hlasovat pro nedůvěru vládě. „Protože tím by se nezachovaly příliš politicky taktně. Ale koaliční smlouva se dá určitě vypovědět,“ poznamenal komentátor.

Lídři TOP 09 po jednání potvrdili, že jejich poslanci vládu podpoří. V korupční aféře na ministerstvu životního prostředí nevidí důvod k vládní krizi.

„My jsme moc nepochopili stanoviska obou dvou našich koaličních partnerů vůči sobě. Přiznám se, že včera jsem během těch šesti hodin viděl takových sedm nebo osm jedlých kompromisů pro obě strany. Ale to byl můj subjektivní názor. Koaliční partneři ten názor neměli,“ poznamenal místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek.

Boj o vnitro a policejního prezidenta

To, že v celé aféře může jít i o něco jiného, než o korupci, naznačil politolog Bohumil Doležal. „Vznikl tady dojem, že jde o svatý boj čestných lidí s korupcí, ale ve skutečnosti může jít o docela obyčejnou politickou pranici například o ministerstvo vnitro. Může jít tedy o spor Věcí veřejných s ODS o ministerstvo vnitra,“ prohlásil Doležal.

Ministr vnitra Radek John (Věci veřejné) a premiér Petr Nečas (ODS) | Foto: Tomáš Adamec

Vývoj událostí podle mnohých analytiků ale také souvisí s postem policejního prezidenta.Jména odstupujícího ministra Pavla Drobila, odvolaného šéfa Fondu životního prostředí Libora Michálka a policejního prezidenta Oldřicha Martinů totiž spolu podle komentátorů souvisejí.

„Vládní krizi odstartovala situace na ministerstvu životního prostředí, kde došlo k některým korupčním podezřením. A jméno Oldřicha Martinů zřejmě nejvíce narušilo důvěru mezi Věcmi veřejnými a ODS. Existuje totiž podezření, že policejní prezident přímo informoval premiéra o tom, co pan Michálek vypověděl do policejního protokolu,“ řekl Kubičko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř a komentátor ČRo6 Radko Kubičko v pořadu Stalo se dnes.

Pokud se toto podezření podle Kubička prokáže, tak v tomto policejní prezident velmi pochybil. „A dodatečně dává zapravdu Radku Johnovi, který poslal pana Michálka nikoli za policií, ale za novináři,“ dodal Radko Kubičko.

Michálek má jít na dopravu

Ministr dopravy Vít Bárta mezitím odpoledne nabídl Liboru Michálkovi, který musel odejít ze Státního fondu životního prostředí kvůli oznámení údajné korupce, místo ve Státním fondu dopravní infrastruktury, který vede Gustáv Slamečka.

Libor Michálek zaznamenal dnes ještě jedno zadostiučinění. Omluvil se mu totiž premiér Petr Nečas. Neměl prý pravdu, když tvrdil, že si ho chtěl Michálek při osobní schůzce nahrávat. „Pokud by to dopadalo tak, že, kdo upozorní na korupci, na to doplatí, tak to by bylo velmi smutné,“ podotkl člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Pavel Kohout.

Celá aféra je ale podle něj jenom nepatrná ukázka toho, co se ve skutečnosti děje. „Upozornil bych na to, že hlavní kořen problému je v tom, jakým způsobem funguje zákon o veřejných zakázkách. Ten může fungovat jako naprosto legální krytí špinavých peněz,“ poznamenal Kohout.

Libor Procházka, Nikola Bojčev, Veronika Sedláčková, Alice Kottová, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme