Poslance čekají tři schůze, podle Němcové se to dá zvládnout

Poslance dnes čeká náročný den. Budou muset zvládnout hned tři schůze najednou. Na první se vyjádří k zákonům vráceným Senátem, druhá bude na žádost ČSSD k situaci ve zdravotnictví a i třetí si vyžádali sociální demokraté. Na té by se mělo v souvislosti s údajnou korupční aférou na ministerstvu životního prostředí hlasovat o nedůvěře vládě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sněmovnu řídila první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová

Sněmovnu řídila první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová | Foto: Tomáš Adamec

Podle předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové to mohou poslanci, při civilizovaném chování, zvládnout.

Přehrát

00:00 / 00:00

Němcová-3 schůze.mp3

„Zkušenosti s takovýmhle běsem nemám, aby v jednom dni byly tři schůze, to neumí odhadnout nikdo. Při troše civilizovaného chování se to zvládnout dá, všichni vědí, co chtějí říct, vědí, že se mají vejít do toho dne, tak jestli k tomu přizpůsobí svá vystoupení a jejich délku, tak je možné, že to absolvujeme.“

Sociální demokraté na dnešní den iniciovali nejen hlasování o nedůvěře vládě kvůli údajné korupci na ministerstvu životního prostředí, ale i schůzi k aktuálnímu dění ve zdravotnictví.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sobotka-PS-zdravotnictví.mp3

„Naším motivem bylo veřejně upozornit na vážný problém, který se začíná šířit zdravotnictvím, to není jen odchod celé řady lékařů, ale je to také problém snižování plateb pro nemocnice a z toho vyplývající omezování zdravotní péče, které hrozí občanům v příštím roce. Chceme apelovat na premiéra a ministra, aby krizi ve zdravotnictví urychleně řešili,“ vysvětluje úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

K tomu, aby sociální demokraté mohli probrat aktuální dění ve zdravotnictví potřebují, aby sněmovna schválila program této schůze. To se ale zřejmě silou koaličních hlasů nestane. Podle šéfa sněmovnímu klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdíka je tato schůze jen šaškárna pro televizní kamery:

Přehrát

00:00 / 00:00

Gazdík-PS-zdravotnictví.mp3

„Pokud opozice chce věcně diskutovat o problémech a my ten problém ve zdravotnictví považujeme za velmi zásadní, a náš pan ministr Heger dělá velmi rázné kroky a snaží se tomu zabránit, mimo jiné i opozicí je pan Heger uznáván jako relevantní odborník. A pokud chtějí věcnou debatu, ať k ní vyzvou pana Hegera, ať debatují na půdě zdravotnického výboru, ale ať z toho nedělají šaškárnu před televizními kamerami.“

Očekává se, že koalice silou svých hlasů program mimořádných schůzí svolaných ČSSD zamítnou. Přesto ale, v rámci diskuze před hlasováním, sociální demokraté stihnou říct to, co k oběma tématům chtějí.

Poslanci dnes rozhodnou o dvou normách, které jim vrátil Senát. Ten u novely zákona o krizovém řízení požaduje, aby náklady obcí spojené s přípravou na řešení živelných a jiných katastrof platil stát. V novele cizineckého zákona zase chtějí senátoři zrušit povinnost cizinců sjednat si zdravotní pojištění na komplexní zdravotní péči, pokud u nás chtějí být déle jak devadesát dní.

Podle předsedy braně bezpečnostního výboru sněmovny Františka Bublana z ČSSD půjdou při rozhodování názory poslanců napříč politickým spektrem. „Já osobně bych se přimlouval za to schválit senátní verzi, která je malinko lepší, než ta sněmovní.“

Poslanci ODS podpoří původní, sněmovní verzi cizineckého zákona. Podle té nepůjde zdravotní péče o nepojištěné cizince z kapes českých pojištěnců.

Lucie Husárová 1, Zbyněk Zykmund, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme