Veřejnosti se představí česká obdoba serveru WikiLeaks

Česko bude mít svoji tuzemskou obdobu kontroverzního serveru WikiLeaks. Pod názvem PirateLeaks chce Česká pirátská strana zveřejňovat materiály a utajované informace z českých ministerstev a úřadů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

internet

internet | Foto: Free Stock Photos

Jak Radiožurnálu přiblížil zástupce strany Jakub Michálek, server PirateLeaks bude velice podobný jako WikiLeaks. Česká pirátská strana bude podle něj čerpat informace pro web od novinářů nebo od veřejnosti, které získali například podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

„Nebo informace, které získali úředníci ze své činnosti na úřadech, a které jsou nelegálně utajovány a úředníci chtějí, aby se o nich dozvěděla veřejnost. Nebo se k nim dostali jinak,“ řekl Michálek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká pirátská strana spustí web PirateLeaks. Na Rádiu česko jsme hovořili s koordinátorem projektu Jakubem Michálkem a právníkem Martinem Elgrem.

Strana potom podle něj bude materiály zveřejňovat jako primární dokumenty pro novináře. „Chceme vytvořit technický systém, který zaručí zdrojům anonymitu, aby lidé mohli dokumenty poslat aniž by se báli odhalení či špehování. V nejlepším případě nebudeme zdroje znát ani my. Budeme však mít mechanismy, které ověří autentičnost informací,“ vysvětlil.

Lokální a globální kauzy

Seznam bude podle něj rozdělen na dvě kategorie – lokální a globální problematiku. „Lokální kauzy se budou týkat jednotlivých měst. Budou se týkat radnic, zastupitelstev a podobně. Globální kauzy se budou týkat ministerstev a ostatních ústředních orgánu státní správy. A bude to na adrese PirateLeaks.cz,“ dodal.

Jak v Ozvěnách dne doplnil místopředseda České pirátské strany Ivo Vašíček, dnes chce strana zveřejnit dvě témata. „Jedno se týká ovlivňování formulace zákonů nadnárodními korporacemi a druhá záležitost, která se týká české politiky, bude o rozkrádání ve zdravotnictví,“ přiblížil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O projektu PirateLeaks jsme v Ozvěnách dne hovořili s místopředsedou České pirátské strany Ivo Vašíčkem.

Dodal, že svůj krok strana v rámci svých možností konzultovala i s právníky. „Používáme prostředky, jaké máme. Ve svých řadách máme IT odborníky i lidi, kteří umějí pracovat s informacemi. Budeme se snažit neporušit zákon, ale nikdy nebudeme vědět, co udělá mocenská struktura, které nějakým zveřejněním znepříjemníme život,“ přiblížil.

Publikování některých informací může být právně postižitelné

Co se týče právních otázek v souvislosti s publikováním některých informací na internetu, platí tam - jak na Rádiu Česko řekl právník Martin Elger - stejné právo jako v konvenčních sdělovacích prostředcích.

„V každodenním životě jsme svědky řady případů, kdy jsou důvěrné informace vynesené z institucí či firem zveřejňovány. Platí pro to základní test – vždy se musí poměřovat zájem na zveřejnění informací, zejména veřejný zájem oproti jiným právům, která jsou chráněna a mohou být dotčena, například na dobrou pověst či ochranu osobních údajů,“ přiblížil.

„Čili nedá se říci, že ten projekt je apriori nelegální, ale nedá se ani dopředu říci, že všechno co bude uveřejněno, bude legální a že zveřejnitelům nehrozí postih. Je potřeba pokaždé jednotlivou situaci kvalifikovat,“ dodal.

Martina Mašková, Katarína Brezovská, Nikola Bojčev, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme