Írán zakázal světoznámému režisérovi Panáhímu 20 let točit filmy

Šesti lety vězení a zákazem 20 let točit filmy potrestal íránský soud světoznámého režiséra Dža'afara Panáhího. Íránským médiím to řekla jeho advokátka. Panáhí se otevřeně hlásí k opozičnímu hnutí, které zpochybňuje loňské volební vítězství prezidenta Ahmadínežáda. Soud ho shledal vinným z nezákonného spolčování a šíření protistátní propagandy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Íránská islámská republika

Íránská islámská republika | Foto: Emanuel Macoun

V září Panáhí prohlásil, že když filmař nemůže točit, je to jako kdyby byl v žaláři. V tomto smyslu tedy dostal dvacetiletý trest. Kromě šestiletého vězení nesmí 20 let pracovat na filmech, ale ani cestovat do zahraničí a poskytovat rozhovory. Tak alespoň popsala jeho trest advokátka Faríde Ghejratová a dodala, že se odvolá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Osobnost Džafara Panahího v Odpoledním Radiožurnálu připomněla Lubica Bergmanová ze zahraniční redakce

Padesátiletý Panáhí byl zatčen už na jaře, pak se ale dostal na svobodu na vysokou kauci. Ve vazbě držel i hladovku. Podle opozičních médií se stal terčem íránského režimu kvůli poslednímu filmu, který chystal. Měl se zabývat společenskou situací v zemi po loňském krvavém potlačení protivládních nepokojů.

Ve světě uznávaný režisér

Džafar Panahí je mezinárodně uznávaným režisérem, ocenění získal hned na několika filmových festivalech - v Chicagu, Cannes a Berlíně. Dokonce se počítalo, že by už příští rok v únoru zasedl do poroty právě na Berlinale. Jenže, události tomu teď nepřejí. A zelenou nedostal ani letos na mezinárodní filmový festival do Cannes, kde měl být rovněž členem poroty. Samozřejmě vývoj událostí sledují jeho zahraniční kolegové z řad herců i režisérů a dění v Íránu kritizují.

V roce 2000 například Panahí získal Zlatého medvěda za snímek Kruh, což je příběh o útisku žen v islámském světě. Šest let poté, rovněž na Berlinale, obdržel Stříbrného medvěda za tragikomedii Offside, Ta pro změnu vypráví o fotbalových fanynkách, které jsou zadrženy poté, co se snaží proniknout na kvalifikační zápas pro mistrovství světa mezi Íránem a Bahrajnem. Známý je také jeho další počin Bílý balónek.

Asi netřeba připomínat, že v islámské republice je řada těchto Panahího snímků zakázaná.

Igor Maňour, Lubica Bergamová, Břetislav Tureček, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme