Marek: Pád vlády by oslabil kurz koruny o desítky haléřů

Analytik společnosti Patria David Marek zkusil odhadnout, co by případný pád vlády Petra Nečas znamenal pro finanční trhy. Nejdříve by to prý pocítil kurz koruny, a to tak, že by oslabil až o desítky haléřů. Následně by mohla růst riziková prémie na české dluhopisy a ztrácet by mohly i některé akciové tituly.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Padesátikoruny

Padesátikoruny | Foto: Tomáš Adamec

Pád vlády je podle Marka značně nepravděpodobný scénář. Pokud by k němu skutečně došlo, investoři by prý byli překvapeni.

„V sázce by byli dlouhodobé reformy a snižování rozpočtového schodku. Při pádu vlády by se příslib obojího značně vzdálil,“ myslí si Marek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Davik Marek k dopadu možného pádu vlády na českou ekonomiku

Podle Marka by projev nedůvěry vládě v Česku ve srovnání s většími zeměmi dramatický dopad neměl. „Trhy ve Spojených státech a Velká Británii vyjednávání politiků sledují více. U nás se čeká spíše na výsledné kroky vlády, to jakým procesem se k tomu dospěje většinu investorů nezajímá,“ řekl.

Na trhy má vliv celá řada faktorů, upozornil. „Investoři sice vnímají, co se děje na české politické scéně. Více ale obchodování ovlivňuje situace na zahraničních trzích, očekávání růstu globální ekonomiky nebo obavy o eurozónu,“ vypočítal Marek.

Nejmenší koaliční partner, Věci veřejné, opustil včerejší jednání vlády s tím, že si nenechá od Petra Nečase nic diktovat. Premiér a lídr ODS požadoval při dnešním hlasování o nedůvěře vládě jednotný postup koalice.

Roman Chlupatý, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme