Kalamita v Británii pokračuje. Z Bruselu se již létá

Zimní kalamita v Británii pokračuje. Situace na letištích se však pomalu začíná zlepšovat. Největší londýnské letiště Heathrow přijímá a letadla opět startují. Omezený provoz mají nadále rychlovlaky Eurostar, a velmi riskantní je silniční doprava.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z Londýna se již létá, i když s omezeně

Z Londýna se již létá, i když s omezeně | Zdroj: ČTK

Druhé londýnské letiště Gatwick obnovilo provoz po noční přestávce, ale cestující jsou nabádáni, aby byli připraveni na zpoždění letů. Heathrow provozuje až do zítřejšího rána třetinu letů, druhá ranvej se stále ještě nepoužívá.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dopravní situaci v Belgii ve Velké Británii mluvili na Radiožurnálu bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák a londýnský spolupracovník Milan Kocourek

Vláda uvolnila předpisy pro noční lety na Heathrow tak, aby letiště přijímalo 24 hodin denně a odlety smějí až do Vánoc probíhat do jedné hodiny po půlnoci.

Na mezinárodním londýnském nádraží St. Pancras, které je terminálem pro vlaková spojení s kontinentem, se ráno opět vytvořila dlouhá fronta. Vlaky ale jezdí, i když se značným zpožděním.

Nejnižší teploty, minus 17 stupňů pod nulou, byly naměřeny v severní Anglii a v Severním Irsku. Přes den je však v mnoha oblastech obleva. Školy v Anglii už zavřely na vánoční prázdniny.

Brusel obnovil provoz

Letadla znovu startují také z bruselského letiště Zaventem. Krátce po odklizení letištní plochy ale vedení letiště oznámilo, že bude muset provoz znovu zastavit, protože nemá dost rozmrazovací směsi na ošetření letadel před startem. Ukázalo se ale, že chemikálie bude potřeba méně, než se předpokládalo. Letiště je tedy opět v provozu.

Francouzský dodavatel rozmrazovací směsi neměl dost chemické látky, která je její nezbytnou součástí. Cisterny s ní uvízly na sněhem zasypaných silnicích. I když dodávka směsi do Bruselu nedorazila, letiště mohlo obnovit provoz díky změně počasí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na bruselském letišti sleduje tamní zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák

Teploty vystoupaly až k pěti stupňům a rozmrazovací směsi je potřeba méně, než se zdálo v době, kdy mrzlo.

Společnost Brussels Airlines, hlavní přepravce využívající bruselské letiště Zaventem předpokládá, že odbaví většinu svých dálkových letů. Hlavně do afrických destinací.

Na zemi zůstávají hlavně letadla mířící na Britské ostrovy, do Itálie, Švýcarska, Španělska, nebo na sever Evropy. Dopolední spoj ČSA do Prahy odletěl.

Pařížská letiště fungují, těžko ale dohánějí čtyřiadvacetihodinové zpoždění. Z Frankfurtu nad Mohanem se létá pouze do vzdálených destinací.

Pavel Novák, Milan Kocourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme