Vládní krizi pomáhá řešit Klaus, jedná na Hradě s lídry koalice

Kvůli vládní krizi jednají na Hradě lídři koaličních stran s prezidentem Václavem Klausem. Až po této schůzce chtějí Věci veřejné oznámit, jak se zachovají při hlasování o nedůvěře koaliční vládě. Dopoledne se o postupu radily poslanecké kluby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Václav Klaus přijal na Pražském hradě zástupce vládních stran

Prezident Václav Klaus přijal na Pražském hradě zástupce vládních stran | Zdroj: ČTK

S prezidentem řeší představitelé vládních stran složitou situaci vyvolanou korupční kauzou okolo ministra životního prostředí Pavla Drobila. Vládní koalici ODS, TOP 09 a Věcí veřejných dnes čeká hlasování o nedůvěře vyvolané opoziční ČSSD.

ODS i TOP 09 daly jasně najevo, že jejich poslanci vládu podpoří. Věci veřejné ale dosud s jasným prohlášením v této věci váhají. Drobilovu demisi dnes z rukou premiéra Petra Nečase převzal prezident Klaus.

Přehrát

00:00 / 00:00

Grémia ODS se účastnil i první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka

Šéfka poslanců Věcí veřejných Kristýna Kočí tvrdí, že strana trvá na svých požadavcích. Chce, aby se Libor Michálek vrátil na Státní fond životního prostředí a Oldřich Martinů skončil ve funkci policejního prezidenta.

Předseda vlády ovšem prohlásil, že v takovém případě musí dojít ke změnám i ve vedení ministerstva vnitra. To ale Věci veřejné odmítají.

První místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS předpokládá, že je prezident znepokojen a má starost o osud vlády. Chce proto znát názory vyjednavačů koaličních stran.

„On vkládal do této vlády hodně nadějí, předpokládal, že udělá potřebné reformy. Od hlavy státu je to dobrý krok,“ myslí si Přemysl Sobotka.

„Nepředpokládám, že se Věci veřejné rozhodnout vládu položit. Doufám, že jejich rozhodnutí bude v souladu s koaliční dohodou, že i pro ně jsou reformy a boj s korupcí zásadní věcí,“ dodal místopředseda Senátu.

ČSSD je připravená převzít vládu

Pokud by sněmovna vyjádřila Nečasovu kabinetu nedůvěru, je ČSSD připravena začít s přípravami na sestavení vlády. Ještě před hlasováním to řekl úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

ČSSD je připravená využít šanci na sestavení nové vlády | Foto: ČTK

Sociální demokraté vyvolali hlasování o nedůvěře vládě kvůli údajné korupční kauze na ministerstvu životního prostředí. Vláda podle nich ztratila důvěru občanů a ohrožuje demokracii v zemi. Pro případ, že by se přece jen podařilo Nečasovu vládu shodit, má podle Sobotky ČSSD takzvaný plán B.

„Platí, že tato země má státní rozpočet, platí, že do sestavení nové vlády by vláda Petra Nečase vládla bez důvěry a platí, že ČSSD je připravena okamžitě zahájit seriozní jednání se zástupci všech parlamentních stran. Jsme připraveni sejít se s prezidentem republiky a požádat ho, aby byla sociální demokracie pověřena sestavením nové vlády,“ řekl Bohuslav Sobotka.

Ztráta důvěry veřejnosti

Ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka tvrdí, že protikorupční úsilí vlády bude i v případě, že přežije hlasování o nedůvěře, dramaticky podkopáno.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka

„Pokud teď bude vláda bude přijímat protikorupční strategii, tak tomu nikdo nebude příliš věřit. Jedinou cestou jsou každodenní konkrétní a tvrdé kroky, které budou korupční prostředí omezovat. Je to věc každého z ministrů. Získat zpět důvěru veřejnosti bude i tak zřejmě nemožné,“ myslí si Ondráčka.

Igor Maňour, Jana Zemanová, Věra Pfeifferová, Veronika Sedláčková, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme