Českobudějovičtí vědci se budou podílet na výzkumu rakoviny

21. prosinec 2010

Posunout výzkum rakoviny dál. S takovým cílem začíná v Českých Budějovicích pracovat vědecká skupina, která pro tyto účely získala vysoce prestižní grant od Evropské organizace pro molekulární biologii.

Pod vedením Dr. Aleny Krejčí z katedry molekulární biologie Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity bude tým, kam se dostali i tři zdejší studenti, zkoumat, jak buněčný metabolismus ovlivňuje signalizaci mezi buňkami.

„Do velké mozaiky, která se snaží zjistit, jak rakovinotvorné buňky fungují, přispíváme jedním malým střípkem. Doufáme, že naším výzkumem přispějeme k pochopení těchto dějů. Je možné, že na základě našich výsledků potom bude možné navrhnout způsob léčby. Nyní jsme na začátku a je těžké to tvrdit,“ vysvětlila Dr. Alena Krejčí, která dosud pracovala na univerzitě v Cambridgi.

Vědecká skupina pod vedením Dr. Aleny Krejčí z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity získala pro svou práci tříletý grant od Evropské organizace pro molekulární biologii. Cílem je posílit vědu ve vybraných členských státech a zvýšit tak vědecký potenciál a konkurenceschopnost těchto zemí.

Loni získala stejný grant Dr. Alena Zíková, která působí také na katedře molekulární biologie Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity a také na Parazitologickém ústavu českobudějovické Akademie věd.

autor: Petra Matoušková
Spustit audio