Proměny Santa Clause

24. prosinec 2010

Předchůdcem bodrého staříka roznášejícího dárky byl biskup svatý Mikuláš.

V Čechách a na Moravě nosí dětem o Vánocích tradičně dárky Ježíšek. V posledních letech má ale vydatného konkurenta v anglosaském bodrém bělovlasém a bělovousém staříkovi v červených šatech. Americký Santa Claus reprezentuje u nás především komerční stránku vánočních svátků. Historie této postavy v americké kultuře není dlouhá, ale to neznamená, že by byla nezajímavá. Santa Claus se zrodil jako reakce na odtržení Spojených států od britské koruny.

Když v roce 1783 skončila válka za nezávislost, toužili především obyvatelé New Yorku po nějakém symbolu, který by nebyl spjat s Brity. Zalovili proto v historii města založeného nizozemskými osadníky jako Nový Amsterodam a vytáhli postavu Sinterklaase čili svatého Mikuláše. Tento světec byl na přelomu 3. a 4. století biskupem v turecké Myře a proslul štědrostí k dětem a všem potřebným. Svatý Mikuláš se stal také patronem námořníků a za svého ochránce si jej zvolilo i nizozemské přístavní město Amsterodam. Svátek tohoto světce neslavili Nizozemci o Vánocích. Mikuláš chodil i v Novém Amsterodamu 5. prosince, jak se sluší a patří.

Traduje se, že v roce 1809 rozhodla Newyorská historická společnost o zpětném prohlášení Sinterklaase alias Santa Clause patronem Nového Amsterodamu, a tedy New Yorku. Zlí jazykové ovšem tvrdí, že tato společnost vznikla až mnohem později a se zrodem Santa Clause nemá nic společného. Je téměř jisté, že tradice svatého Mikuláše byla mezi obyvateli New Yorku živá a nebylo třeba ji nějak složitě křísit. Stačilo ji jen přiživit a zatraktivnit. K tomu jistě přispěla i změna vizáže Santa Clause. Ještě na počátku 19. století byl zpodobňován jako biskup a připomínal tak našeho Mikuláše. O jeho proměnu se významně přičinil karikaturista a ilustrátor německého původu Thomas Nast (1840-1902). Ten je kromě jiného autorem symbolů dvou tradičních amerických politických stran – republikánského slona a demokratského osla.

Sv. Mikuláš

Nast poprvé nakreslil Santa Clause v roce 1863 a pak v tom pokračoval rok co rok. Santa Claus se Nastovým přičiněním proměnil z vysokého hubeného muže s biskupskou berlou na obtloustlého, veselého staříka s mohutným bílým plnovousem. Nast se přitom paradoxně inspiroval anglickým Father Christmas. Jeden z amerických symbolů nezávislosti na Britech tak nabral rysy typicky britské postavy, která byla od 17. století spojována především se svátečním veselím a popíjením alkoholu a nikoli s roznášením dárkům. Ale to už se stal ze Santy Clause obchodní artikl.

Počátkem 20. století reklamní agentury definovaly, jak má správný Santa Claus vypadat a od té doby už se tato postava příliš nezměnila. I když například v lékařských časopisech se koncem roku čas od času objeví humorné pojednání třeba o tom, že by se Santa Claus měl zapojit do osvětové kampaně proti obezitě a v zájmu propagace zdravého životního stylu mezi nejmladší populací by měl výrazně zeštíhlet.

Santa za doprovodu stíhaček

Zvukovou podobu tohoto příspěvku můžete slyšet ve vánočním vydání historického magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 24. 12. 2010 v 9:00.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.