Lídři koalice se dohodli u Klause. VV vládu podpoří, řekl John

Lídři koaličních špiček odpoledne přes dvě hodiny jednali u prezidenta Václava Klause. Všechny tři strany vládní koalice si podle prezidenta uvědomují vážnost současné politické a hospodářské situace a kladou zásadní důraz na to, aby vláda mohla ve stávajícím složení fungovat i nadále. Poslanci VV nakonec vládu podpoří. V budoucnu ale spojí důvěru vládě s realizací protikorupčních opatření.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Špičky koaličních stran u prezidenta Václava Klause.

Špičky koaličních stran u prezidenta Václava Klause. | Zdroj: ČTK

„Jsem rád, že zástupci všech tří stran si uvědomují vážnost situace, a proto kladou důraz na to, aby vláda mohla nadále fungovat,“ prohlásil po jednání Klaus. Zdůraznil, že to bude mít jasný dopad na hlasování o nedůvěře vládě. Jinými slovy, že koalice se patrně domluvila, že vládu podpoří.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Václav Klaus po jednání K9 oznámil, že je garantem dohody.

To následně potvrdil i předseda Věcí veřejných Radek John. Ten řekl, že jeho poslanci vládu podpoří. V budoucnu ale spojí důvěru vládě s realizací protikorupčních opatření. Nadále pak trvají na odchodu policejního prezidenta Oldřicha Martinů.

Koaliční K9 podle prezidenta na Hradě nalezla dohodu v několika oblastech, mimo jiné v otázce personálního obsazení funkce policejního prezidenta. Klaus pak řekl, že je garantem této dohody.

Čtvrtý člen vládní koalice

To z Klause podle ČSSD dělá čtvrtého člena vládní koalice. „Neboť sám sebe postavil do role sudího, který napříště bude rozhodovat koaliční spory. A bude také arbitrem, pokud jde o dodržení dnešních dohod. Což bude také velmi zvláštní, protože tyto dohody jsou zatím utajeny. My jako sociální demokraté požadujeme, aby koalice zveřejnila, na základě čeho dosáhla shody,“ řekl úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Prezident Václav Klaus | Foto: Tomáš Adamec

Představitelé vládních stran řešili s prezidentem složitou situaci vyvolanou korupční kauzou okolo ministra životního prostředí Pavla Drobila. Vládní koalici ODS, TOP 09 a Věcí veřejných dnes kvůli tomu čeká hlasování o nedůvěře vyvolané opoziční ČSSD.

Hlasovat se může až do rána

ODS i TOP 09 daly jasně najevo, že jejich poslanci vládu podpoří. VV s podporou dlouho váhaly. Během dne se dokonce objevovaly informace, že vládu nepodpoří nebo nebudou hlasovat vůbec.

Kvůli jednání koaličních špiček na Hradě se posunula také mimořádná schůze sněmovny ke zdravotnictví. Ta začala až v půl páté odpoledne. Po jejím ukončení by pak poslanci měli hlasovat o nedůvěře vládě.

Podle předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové ale nehrozí, že by se program projednat nestihnul. Poslanci se prý dohodli, že budou klidně jednat až dlouho do noci nebo do rána.

Václava Marešová, Věra Pfeifferová, Alice Kottová, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme