Šimpanzice si hrají s panenkami

21. prosinec 2010
Monitor

Kluci si hrají s vláčky, holčičky s panenkami. Tyto rozdíly mají podle nové studie hluboké kořeny, které přesahují i dějiny lidského rodu.

Pohlavní rozdíly v preferenci hraček se dlouho považovaly za stereotyp, který se projevuje napříč lidskými kulturami a je podmíněn sociálním prostředím. Některé studie však ukazují, že do hry vstupují i biologické faktory – například holčičky, které byly v prenatálním stavu vystaveny vysoké hladině mužských hormonů androgenů, si vybírají spíše vláčky a autíčka než panenky. Také samičky opic chovaných v zajetí dávaly přednost holčičím hračkám, zatímco samečci preferovaly ty klukovské. Primatologové z Batesovy vysoké školy a z Harvardu teď jako první dokázali, že stejný fenomén se projevuje také u divokých primátů – konkrétně šimpanzů, kteří žijí v Národním parku Kibale v Ugandě.

Vědci zde strávili dlouhých 14 let a vypozorovali, že šimpanzi používají klacky čtyřmi hlavními způsoby: při hledání vody nebo medu, jako zbraň a při různých hrách. Čtvrtý způsob je prosté přenášení klacků, které nemá žádný praktický význam. Vědci si všimli, že k tomuto chování mají sklon především mladé samice. Mohlo by jít o obdobu lidského opatrování panenek? Detailní sledování šimpanzů toto podezření potvrdilo: mladé samičky svůj klacík chovaly podobně jako mládě, usínaly s ním, a jedna samička mu na noc dokonce postavila vlastní hnízdo. Jakmile však samičky porodily mláďata, toto chování se vytratilo.

Logo

Zatím není jasné, jestli je „hra s panenkami“, která stejně jako jiné hry připravuje mláďata na dospělý život, u šimpanzů všeobecně rozšířená. Navzdory intenzivnímu zkoumání chování šimpanzů si jí zatím nikdo další nikdo nevšiml, takže je možné, že se jako sociální tradice vyvinula pouze u šimpanzů z Národního parku Kibale.

Zdroj: Current Biology, Harvard University

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.