Draví dinosauři mohli být vegetariáni

21. prosinec 2010
Monitor

Tyrannosaurus rex byl sice úctyhodný predátor, ale mnozí z jeho blízkých příbuzných klidně mohli být vegetariáni.

Dvounohé teropodní dinosaury, z nichž vznikli dnešní ptáci, obecně považujeme za dravce. U jedné skupiny jsou však dietní preference poněkud kontroverzní. Fosilie některých coelurosaurů (Coelurosauria) obsahují takzvané gastrolity – kameny, které zvířata polykají, aby jim pomohly strávit rostlinou potravu. To znamená, že u těchto druhů není jisté, jestli šlo o masožravce, nebo spíš o mírumilovné vegetariány. Trochu paradoxní je, že právě do této rodiny dinosaurů paří ikoničtí dravci jako Tyrannosaurus rex nebo Velociraptor.

Paleontologové z Fieldova muzea v Chicagu nově analyzovali anatomické prvky 90 různých druhů coelurosarů a objevili víc než 20 různých stop vedoucích k vegetariánství. Mezi ně patří například dlouhý krk, bezzubý zobák, a přítomnost různých typů zubů v jediné tlamě. A jaký je výsledek studie? V šesti hlavních vývojových liniích 90 zkoumaných coelurosaurů bylo ukrytých 44 býložravců. Patří k nim například opeřené druhy jako Beipiaosaurus inexpectus a Caudipteryx zoui (na obrázku vpravo). Naznačuje to, že čistě masožravé druhy jako tyranosaurus nebo velociraptor představují spíše výjimky, které se mohly vyvinout ze všežravých předků. Předek většiny opeřených dinosaurů a moderních ptáků byl podle vědců pravděpodobně býložravý. Konec druhohor byl tedy zřejmě méně nebezpečný, než se zatím zdálo.

Draví dinosauři mohli být vegetariáni (masožravci vlevo, býložravci vpravo)

Zdroj: PNAS

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.