Česká obdoba WikiLeaks odstartovala. Bez překvapení

Už i Česká republika má obdobu kontroverzního webu WikiLeaks. Jmenuje se PirateLeaks a dnes tyto stránky spustila Česká pirátská strana.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klávesnice. Ilustrační foto.

Klávesnice. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

PirateLeaks by měly být takové české WikiLeaks, ale v menším. Něco takového u nás dosud podle koordinátora projektu PirateLeaks Jakuba Michálka nebylo:

PirateLeaks umožní všem lidem anonymně uploadovat dokumenty, které získali z činnosti úřadů – informace o kauzách, veřejných zakázkách, o připravovaných zákonech a dalších věcech, které ovlivňují život každého člověka.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Na prezentaci PirateLeaks byl i redaktor Zbyněk Zykmund

Server má také svoje vlastní pravidla, jaké dokumenty tam mohou být uveřejněny a které nikoliv. „Na PirateLeaks najdete dokumenty, které byly utajovány nebo cenzurovány, a nebyly dosud zveřejněny. Nenajdete tam klepy, názory a dokumenty, které už byly zveřejněny,“ uvedl Michálek.

Česká pirátská strana chce čerpat informace pro tyto stránky například od novinářů a pracovníků úřadů, a to na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Systém proti falzům

Česká pirátská strana dnes představila celý systém k zajištění pravdivosti zveřejňovaných dokumentů, který by vyloučil falza. Nejdůležitější roli by v něm měli mít editoři, kteří budou připravovat dokumenty ke zveřejnění, a měli by právě ověřovat i jejich autenticitu a měli by také dokument zbavit veškerých údajů, podle kterých by se dal identifikovat člověk, kdo dokument poskytl.

Každý dokument prý projde rukama dvou editorů, řekl koordinátor projektu PirateLeaks Jakub Michálek: „V právním smyslu my neručíme za nic, nicméně máme organizaci, která je postavena k tomu, aby zaručila autenticitu dokumentů.“ Jména editorů zatím autoři projektu zveřejnit nechtějí, prý kvůli jejich bezpečnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

K tématu diskutovali v Ozvěnách dne Mikuláš Ferjenčík, místopředseda České pirátské strany a Oldřich Kužílek, poradce pro otevřenost veřejné správy a ochranu soukromí

Na PirateLeaks se opravdu objevily dva dokumenty, ale podle odborníků nejsou šokující nebo překvapivé. Jedním z nich je dokumentace přípravy velké novely kopírovacího zákona z ministerstva vnitra, která podle PirateLeaks prokazuje velký vliv výběrčích organizací jako je OSA a Dilia na přípravu tohoto zákona.

Vymahatelnost práva na informace

Mikuláš Ferjenčík, místopředseda České pirátské strany v Ozvěnách dne poznamenal, že zveřejněné dokumenty by měla mít veřejnost k dispozici oficiálně, avšak, bohužel, tomu tak není.

„Rozhodně se budeme snažit vyvarovat se zveřejňování dokumentů,. Které se týkají dvou subjektů v soukromé sféře. Nechceme se rozhodně stát prostředníkem konkurenčního boje soukromých firem,“ řekl Mikuláš Ferjenčík.

Kužílek se vyslovil pro zavedení institutu informačního ombudsmana, který by dohlížel na realizaci práva na informace pro občany.

Milan Kopp, Zbyněk Zykmund Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme