V Jižních Čechách plánují mikrobusy na zavolanou

Do několika malých vesniček na jihu Čech v budoucnosti s největší pravděpodobností nebudou zajíždět standardní pravidelné autobusové linky. Pro občany by se tím měla ale jejich situace zlepšit. Kraj nasadí mikrobusy, které budou z malých obcí přivážet cestující k hlavním autobusovým linkám.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autobus SOR CN8.5

Autobus SOR CN8.5 | Foto: galerie-autobusu.cz

Budou sice uvedené v jízdních řádech, ale jak vysvětluje první náměstek hejtmana Martin Kuba, který je odpovědný za odpravu, vyjedou pouze tehdy, když si je občan zavolá.

Tato myšlenka není původní, Jihočeši se inspirovali v sousedním Rakousku, kde se podle slov Martina Kuby systém osvědčil.

„Někdo si zavolá půl hodiny dopředu, spoj vyjede a my pak hradíme jeho trasu. Pro kraj je to úsporné a pro občany, což je hlavní cíl, je to flexibilně přizpůsobené tak, aby to maximálně vyhovovalo jim,“ říká.

Jak také dodává, první projekt chtějí zpracovávat pro mikroregion Milevska. Se systémem mikrobusů na zavolání pro malé obce by kraj chtěl v tomto mikroregionu začít zhruba v polovině příštího roku. Bude tomu ale ještě předcházet představení záměru samosprávám a nezbytné konzultace s místními, aby byl systém přesně vyladěn podle místních potřeb.

Ivan Mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme