Největší část investic Jihočeského kraje v příštím roce půjde do silnic

22. prosinec 2010

Jihočeský kraj jde do nového roku s přebytkovým rozpočtem. Jinými slovy, na straně příjmů figuruje vyšší částka, než na straně výdajů. V úterý rozpočet schválili jihočeští zastupitelé, své hlasy pro připojila i opozice. Příjmy jsou plánovány ve výši 11 miliard 530 milionů korun, plánované výdaje o zhruba 370 milionů nižší. Na investice poputují dvě miliardy korun.

„Prostředky budou putovat hlavně do dopravy, zdravotnictví, sociálních záležitostí a školství. Namátkově mohu vyjmenovat pár nejvýznamnějších projektů naplánovaných v rozpočtu roku 2011: v sociální oblasti to jsou domovy důchodců na Dobré Vodě a Bechyni, ve zdravotnických záležitostech nemocnice ve Strakonicích a Jindřichově Hradci, a samozřejmě opravy komunikací II. a III. třídy,“ dodal k investicím radní Jaromír Slíva.

Kraj tak počítá například s rekonstrukcí silnice Branná-Třeboň, mostu v Benešově nad Černou, s kruhovou křižovatkou Husinec-Běleč-Těšovice či s opravou průtahu Suchdolem nad Lužnicí.

Náměstkyně hejtmana Ivana Stráská pro zdravotnictví a sociální péči upřesnila, že jedna z investičních akcí pro příští rok se týká také nemocnice v Jindřichově Hradci: „Jednak provedeme zateplení dvou tamních poliklinik. Využijeme programu Státního fondu životního prostředí. Také se tam vytvoří monoblok, zbourá se část staré budovy, aby i Hradec splňoval podmínky moderní medicíny.“

autor: Ivan Mls
Spustit audio