Riziko tu je, ale velká tragédie to nebude, říká Heger o odchodech lékařů

Plánované výpovědi lékařů mohou podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) situaci ve zdravotnictví zkomplikovat. „I kdyby to byli ty čtyři tisíce a bylo to rozloženo rovnoměrně, tak to nebude žádná velká tragédie. Ale uznávám, že riziko tady je,“ řekl Heger.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) | Foto: Tomáš Adamec

Kolik lékařů, ale skutečně výpovědi podá, zatím stále není jasné. „Teď nejsme schopni vůbec odhadnout, jak celá věc dopadne. Výpovědi, o kterých mluví Lékařský odborový klub, ještě nejsou na personálních odděleních. Pořád jsou někde mezi slavnými právnickými kancelářemi a nemocnicemi, takže jestli všechna uváděná číslo platí, se teprve uvidí,“ poznamenal Heger.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr zdravotnictví Leoš Heger ve Světě o deváté.

Ministr ale zároveň přiznal, že chápe, že situaci mezi lékaři vyvolala dlouhodobá nespokojenost. „Já vím, že tam jsou zanedbány jak platy, tak některá personalistická péče o lékaře. A je s tím potřeba něco dělat. Jenom to bohužel nejde hned. Já jsem rozhodně ten poslední, kdo by se chtěl lékařům nějak vysmívat nebo je provokovat,“ podotkl.

Pomoc od okolních nemocnic

A jak bude ministerstvo postupovat v případě, že lékaři skutečně z nemocnic odejdou? „Jestli se například situace na Vysočině vyhrotí tak, že tam zbydou dvě nemocnice, které budou schopné dělat jen akutní péči, tak pak budou muset vypomoct všechny nemocnice v okolí, ve vedlejších krajích. Bude se také muset posílit sanitní doprava, a také autobusová doprava,“ řekl Heger.

Když by ale situace dospěla do zcela kritické fáze, vláda by podle Hegera musela ‚natisknout‘ peníze, aby na řešení bylo z čeho brát. „U toho už já potom nebudu jako ministr zdravotnictví. Rozpadne se celá příprava reformy a problém ve zdravotnictví a speciálně u lékařů se jenom odsune na rok, na dva. Tohle není řešení,“ zdůraznil.

Lékaři ale tvrdí, že by se peníze daly najít například v rezervních fondech zdravotních pojišťoven. Ty letos počítaly s výpadkem výběru zdravotního pojištění. „Na pojišťovnách bylo už asi před čtyřmi roky třicet miliard, dneska je tam něco mezi deseti a čtrnácti miliardami korun na malých pojišťovnách. Ale ty peníze nemůže vláda sebrat. To by musela pojišťovny znárodnit,“ dodal Leoš Heger.

Poslanci měli v úterý na programu mimořádnou schůzi, kterou iniciovali sociální demokraté právě kvůli hrozbě odchodu části lékařů z českého zdravotnictví. Debata na toto téma se ale nakonec nekonala, protože poslanci vládní koalice program této mimořádné schůze neodsouhlasili.

Naďa Bělovská, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme