Občanské poradny bojují proti nízké finanční gramotnosti

Ani letos se zatím na tržbách neprojevuje, že se Česko jen postupně dostává z hospodářského útlumu. V těchto dnech by se mohlo mnoho lidí dostat do finanční pasti a zadlužit se nad únosnou míru. Na tato rizika upozorňují také poslední průzkumy finanční gramotnosti obyvatel a odborníci, kteří se věnují poradenským službám v této oblasti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance - ilustrační foto

Finance - ilustrační foto | Foto: Archiv

Asociace občanských poraden bilancuje své projekty v rámci letošního Evropského boje proti chudobě a sociálnímu vyloučení, v jehož rámci bylo vyčleněno 17 milionů eur.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stanislav Skalický, ředitel Asociace občanských poraden, varuje před neznalostí své finanční situace

Jak říká Stanislav Skalický, ředitel Asociace občanských poraden, zaměřují se především na osvětu a prevenci.

„Problematiku jsme se snažili co nejvíce medializovat a uspořádali jsme řadu seminářů pro odbornou i laickou veřejnost. Snažili jsme se kontaktovat i politiky a měli jsme i velkou konferenci v Senátu,“ popisuje aktivity.

Skalický se domnívá, že snahy Asociace občanských poraden sice mohou zvýšit finanční gramotnost obyvatel, ale rozhodně nejsou samospasitelné. „Musí tu být i nějaká regulace trhu, co se týče spotřebitelských úvěrů. Měl by tu být i větší dohled České národní banky hlavně nad nebankovními institucemi,“ vysvětluje.

Podle něj je znalost finanční situace na nízké úrovni. „Vychází to i ze zkušenosti našich občanských poraden. Řada našich klientů ani nezná výši svých dluhů,“ přiznává. Problém je především u starší generace.

Zadlužovat se jen s rozmyslem

Jak ředitel Skalický radí, o Vánocích by se měli lidé zadlužovat co nejméně a obezřetně. „Je dobré poradit se se známými, než si vezmeme úvěr. Porovnat si také nabídky jednotlivých institucí,“ dodává.

Když pak prý dojde k uzavírání smlouvy, je důležité dát si pozor na poplatky za posouzení žádosti či existenci sankce za předčasné splácení a nedívat se pouze na úrokovou míru.

V Evropě má podle některých údajů až 17 procent obyvatel tak nízké příjmy, že si nemohou dovolit ani základní životní potřeby.

Veronika Sedláčková, Eva Presová, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme