Do Prahy chce každý, říká publicista Best. Přesto Česko stále velvyslance USA nemá

Praha patří na velvyslaneckém žebříčku k prestižním destinacím. I přesto ale Spojené státy už téměř dva roky tento post neobsadily. Američané rozdělují místa ambasadorů ve světě dvěma způsoby – kariérně nebo politicky. Kdy ale přijede americký velvyslanec do Česka, není stále jasné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spojené státy americké

Spojené státy americké | Foto: Emanuel Macoun

Místa velvyslanců se ve Spojených státech rozdělují dvěma různými způsoby. „První způsob je ten, že je to kariérní diplomat. To znamená člověk, který je zkušený, prověřený a skoro vždycky je schválený bez problémů v Senátu,“ popsal americký publicista Eric Best.

Přehrát

00:00 / 00:00

Americký publicista Eric Best ve Světě o druhé.

Kariérní diplomaté ale podle Besta obsazují posty v méně atraktivních zemích. Ale místa jako Praha, Paříž nebo Peking jsou velmi prestižní. „Praha proto, že je krásná a všichni sem chtějí jet, Peking pak zas kvůli politice,“ poznamenal Best.

Právě do těchto destinací se pak vysílají lidé, kteří jsou nominováni politicky. „Tam může být problém, protože není úplně jasné, co ten člověk dělal v minulosti. Musí projít prověrkou a být odsouhlasen v Senátu,“ dodal Best.

Právě schvalováním v Senátu neprošel kandidát amerického prezidenta Baracka Obamy Norman Eisen. Proti jeho nominace se postavil senátor Chuck Grassley. Místo velvyslance v Praze je volné od loňského ledna. Republikán Richard Graber odjel poté, co se v USA vyměnila vláda. Pražskou ambasádu teď řídí chargé d‘affaires Joe Pennington.

Helena Berková, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme