Cena cukru, kávy a kakaa roste. Cukrovinky tak příští rok zřejmě podraží

Cena cukru na světových trzích je nejvyšší za posledních 30 let. Prudce zdražují také další komodity. Cena kávy vzrostla od začátku roku o 70 procent. Vzhůru míří v posledních dnech i kakao.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kostkový cukr

kostkový cukr | Foto: Fotobanka stock.xchng

Cena cukru roste kvůli silné poptávce vyvolané spekulativními nákupy. Světové zásoby cukru jsou naopak velmi nízké. Navíc hrozí, že kvůli velkým suchům v Brazílii, která je největším producentem cukrové třtiny na světě, bude letošní produkce výrazně nižší.

Libra surového cukru se tak už vyšplhala na 33 centů. Za zdražením kávy stojí mimo jiné obavy o úrodu v Kolumbii, kterou sužují silné deště. Cena kávy typu Arabica s dodáním v březnu už na newyorském trhu vyskočila na nejvyšší hodnotu za posledních 13 let.

Vyšší ceny surovin se tak promítnou i do cen potravin na pultech obchodů. Odborníci už teď odhadují, že například cukrovinky podraží. Podle prezidenta potravinářské komory Miroslava Tomana to pro výrobce bude znamenat výrazné zvýšení nákladů, které budou muset promítnout do konečných cen.

„Jednoznačně se to musí odrazit v prodejní ceně. Protože jestliže se zvyšují vstupy, musíme zvýšit i prodejní ceny bez ohledu na to, jestli se jedná o kávu nebo o cukr. Myslím si, že v okamžiku, kdy výrobci vyčerpají své zásoby, tak budou muset tohle zdražení promítnout do cen,“ poznamenal Toman.

Zdražení by mohlo přijít od 1. čtvrtletí 2011

Samy potravinářské firmy možné zdražení nechtějí komentovat, kvůli obavám z postihu od antimonopolního úřadu.

Cukrová třtina | Foto: Corel GALLERY

V nejbližší době ale zřejmě cukrářské výrobky na pultech obchodů ještě nepodraží. Jak vysvětluje zemědělský analytik Petr Havel, kontrakty na nákup potravinových komodit jako je cukr, se na burzách totiž uzavírají na delší dobu.

„Předpokládám, že ceny se zvýší v průběhu prvního čtvrtletí příštího roku. Nemyslím si, že by to zvýšení proběhlo v řádech dnů nebo v týdnů. Jednak už jsou do konce roku uzavřeny dohody, smlouvy, cenová ujednání a pak počátkem každého roku je v potravinářství výrazný pokles poptávky. A v situacích, kdy není odbyt, je docela nelogické zdražovat,“ odhaduje Havel.

Jak dlouho se ceny cukru a kávy udrží na vyšších hodnotách, je zatím podle odborníků obtížné odhadovat.

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme