Reportér CNN se obává války na Korejském poloostrově

Televizní novinář CNN Wolf Blitzer tvrdí, že válka na Korejském popostrově může propuknout kdykoli. Severní Korea není země před pádem. Vše navenek funguje. Stačí prý ale nedorozumění, nepochopení se - a válka začne. Wolf Blitzer v posledních 6 dnech doprovázel amerického guvernéra Nového Mexika Billa Richardsona na cestě po KLDR.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Socha Kim Ir-sena na návrší Mansude

Socha Kim Ir-sena na návrší Mansude | Foto: Velvyslanectví ČR v Pchjongjangu

Blitzer ve svých telefonátech CNN v reportážích opakuje, že v Severní Koreji panuje opravdu napjatá atmosféra. KLDR přirovnává dokonce k soudku střelného prachu. Stačí podle něj málo, nedorozumění, nepochopení a může začít válka. Jak v reportáži říká, z toho, že začne válka a on bude uvězněn v KLDR měl opravdu strašlivý strach.

Nebezpečné místo

Severní Korea je teď podle něj tím nejnebezpečnějším místě na světě. Severokorejci mají skvělé vycvičenou armád, ochotnou bojovat do posledního muže, Jihokorejci zase poslední vybavení, do toho se v oblasti demilitarizované zóny u korejských hranic nachází na 30 tisíc amerických vojáků....

Přehrát

00:00 / 00:00

O obavách amerického novináře vyprávěla kateřina Procházková v Odpoledním Radiožurnálu

Blitzer hodnotí Severokorejce a poměry v této zemi překvapivě velmi pozitivně. Severn Korea podle něj není země na pokraji zhroucení. Je tam sice evidentní nedostatek elektrické energie, v budovách se obvykle netopí a svítí minimálně.

Když vyjel s guvernérem Richardsonem, kterého na cestě doprovázel za Pchjongjang, nebylo na cestě jediné auto a v tunelech, kterými projížděli, se nesvítilo. KLDR pak Blitzer hodnotí jako Blízký Východ v 70. – 80. letech. Žádný internet, mobily, nepoužívají se kreditní karty.

Bez mobilů

Severokorejci vyžadují platby jen v nových amerických bankovkách, k těm starým prý mají nedůvěru. V zemi pak není možné používat mobily. Ty ale novinářům stejně jako pasy byly už na letišti v Pchjongjangu odebrány. Samozřejmě omezována jsou i média, Blitzer měl překvapivě na pokoji TV, na které i chytil CNN a to dokonce s výborným signálem.

V hotelovém pokoji měl i pevnou linku, ze které pak mohl volat do Spojených států, stálo ho to však 10 amerických dolarů za minutu. A samozřejmě s nikým nesměl bez svolení, sám se venku pohybovat nebo bez povolení filmovat.

Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme