Česká filharmonie v roce 2010 - spory o ředitele

Dramatický rok prožila Česká filharmonie. Hudebníci od května do září protestovali proti postupům předešlého ministra Václava Riedlbaucha, který odvolal jejich ředitele Vladimíra Darjanina a bez výběrového řížení do křesla České filharmonie dosadil Václava Kasíka, někdejšího ředitele Českého rozhlasu. Hráči třikrát po sobě hráli pod širým nebem na schodech Rudolfina a za zády měli transparenty se svými požadavky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká filharmonie

Česká filharmonie | Foto: Tomáš Adamec

Podrobnější zachycení atmosféry, kdy filharmonici v černých robách a fracích hráli pod širým nebem na schodech před Rudolfinem, si připomeňte zde.

Protestním koncertům pod širým nebem předcházela věc v českých poměrech zcela nevídaná.

7. května - tedy v den, kdy Václav Riedlbauch odvolal ředitele Darjanina, odmítla Česká filharmonie hrát a publiku v zaplněném sále hudebníci řekli, že je to právě kvůli postupu Václava Riedlbaucha, který je osm let před Darjaninem vedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Atmosféru protestů hráčů České filahrmonie si připomeňte v reportáži Michaely Veteškové

Naposledy Česká filharmonie odmítla takto vystupovat v době sametové revoluce před 21 lety.

Když letos v létě nastoupila nová vláda a do křesla šéfa resortu kultury usedl Jiří Besser, prohlásil, že na ředitele České filharmonie vypíše výběrové řízení. Stalo se. Z konkurzu vyšel jako vítěz ředitel Filharmonie Brno David Mareček.


„Filharmonie má sice pověst obtížného orchestru, ale nazval bych to spíš silným orchestrem. Filharmonie je docela silný partner, který v jednání a vyjednávání nejde opít rohlíkem,“ prohlásil Mareček a pokračoval:

„To znamená: je potřeba představit opravdu silnou koncepci, která bude mít smysl a kterou ten orchestr vezme, ale absolutně z toho nemám obavy, protože si myslím, že při korektním a otevřeném jednání je filharmonie standardní těleso evropské třídy.“

Po vyhlášení výběrového řízení na šéfa České filharmonie, spustil ministr Jiří Besser další konkurzy. Nového šéfa už má Národní knihovna - je jím někdejší ředitel vydavatelství Ringier Tomáš Böhm, nového ředitele hledá také Státní opera a Národní galerie, novým ředitelem Národního technického muzea je Karel Ksandr.

ZPĚT NA ROK V KULTUŘE

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme