Filmy: Přežít svůj život a Habermannův mlýn

Nejnovější snímek Jana Švankmajera Přežít svůj život měl svou světovou premiéru na benátském filmovém festivalu. Režisér přijel svůj snímek do Benátek osobně uvést. A to, že Jan Švankmajer patří ve světě k respektovaným filmařům, potvrdil pak také festival ve Španělsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Švankmajer na výstavě svých fotokoláží v galerii Artinbox

Jan Švankmajer na výstavě svých fotokoláží v galerii Artinbox | Foto: Helena Petáková

V tamní Segovii organizátoři udělili cenu za celoživotní přínos a publikum se mohlo také seznámit s některými z nejúspěšnějších filmů slavného autora.

Také v Paříži letos na podzim vůbec poprvé uspořádali retrospektivní přehlídku snímků českého surrealisty a - jak stojí na plakátech - génia animovaného filmu.

Jan Švankmajer týdenní akci v Paříži osobně zahájil:

Z fimu Habermannův mlýn | Foto: Bontonfilm

„Takové filmy, jako točím já, teď uvidíte jenom na nějakém festivalu nebo při nějaké retrospektivě, protože se do normální distribuce vlastně nedostanou. Takže je příjemné, že aspoň část francouzského publika ty filmy uvidí.“

V rámci přehlídky bylo k vidění kompletní Švankmajerovo dílo od roku 1964 do roku 2010, dokumenty. Součástí programu přehlídky byly také debaty o počinech uznávaného tvůrce. Ve Francii vše sledoval zpravodaj Jan Pokorný.

Když Jan Švankmajer údajně slyšel, jak velký divácký úspěch má jeho titul Přežít svůj život, polekal se, zda jde ještě o umělecký snímek.

Podobně překvapený z pozitivních ohlasů byl také režisér Juraj Herz, když letos na podzim představil svou novinku Habermannův mlýn.

Jak zaznamenala zpravodajka Českého rozhlasu v Německu Klára Stejskalová, ovace sklidil také na německé premiéře. Reportáž si přečtěte zde.

ZPĚT NA ROK V KULTUŘE

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme