Úspěch v anketách? Prestiž pro Záhrobskou i Bauera

Asi málokdo pochybuje o tom, že anketu o nejlepšího českého sportovce roku 2010 vyhraje stejně jako loni rychlobruslařka Martina Sáblíková. Jiný výsledek by na pražském slavnostním vyhlášení, které začne ve 21 hodin, byl velkým překvapením. A zároveň zklamáním pro držitelku dvou zlatých olympijských medailí a jedné bronzové. Vcelku smířené jsou s tím i další dvě osobnosti českého sportu, které v Kanadě vybojovaly olympijskou medaili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lyžaři Šárka Záhrobská a Lukáš Bauer

Lyžaři Šárka Záhrobská a Lukáš Bauer | Foto: ČRo

Na jednu stranu jsou ankety jako Sportovec roku hlasováním, kde se porovnává nesrovnatelné, takže by si sportovci nemuseli s jejich výsledky příliš lámat hlavu. Stejně je nemohou ovlivnit.

Jenže ten, kdo ve svém oboru vyniká natolik, že patří mezi nejlepší sportovce v desetimilionové zemi a mnohdy i na světě, tak v sobě nutně musí nosit dávku ctižádostivosti. A proto rozhodně neplatí, že by nejlepším českým sportovcům byly výsledky ankety Sportovec roku lhostejné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Úspěch v anketách? Je to ocenění práce tvrdí Záhrobská i Bauer

„Samozřejmě, že vždy vás potěší, když se umístíte na nějakém hezkém místě vepředu v těchto anketách. Já jsem zatím byla nejlepší třetí v roce 2007 potom, co jsem získala zlatou medaili na mistrovství světa v Aare. Ale beru to spíš jako příležitost shrnout si, co bylo uplynulý rok. Takovou příležitost, kterých za ten rok moc není – obléknout si hezké šaty, nějak se na ten večer připravit a odreagovat se od toho frmolu, od tréninku, od cest a lyžování,“ nabízí svůj pohled na věc slalomářka Šárka Záhrobská.

Právě ona letos na jaře porazila dalšího medailistu z Vancouveru Lukáše Bauera v lyžařské anketě Král bílé stopy. Běžec na lyžích to tenkrát nesl nelibě, protože se domníval, že se mu minulá sezóna vydařila více.

„Každý člověk, který se snaží dělat na maximum svoji práci, chce nějaké uznání. Tam jsem podlehl trochu tomu, že ty výsledky jsem měl jednoznačně lepší než zbytek kandidátů. A i to, že jsem bral, že je to všechno lyžařský sport. Takže to porovnání by mělo být o trošku snazší než dejme tomu Sportovec roku České republiky, kde jsou všechny celoroční sporty. Tam je to samozřejmě strašně komplikované. Král bílé stopy tam bych po tom výsledku toužil víc, ale tady ne. Prostě si to jdu užít!“ tvrdí Bauer, ale na své konečné umístění bude určitě zvědavý.

A pomýšlí jistě na podobné jako Záhrobská. „Tipovala bych, že se umístím v první polovině té desítky, takže do pátého místa. A nechám se překvapit, které to bude. Ale ještě musím dodat, že konkurence je letos opravdu silná. Samozřejmě nejsem jediná, kdo má olympijskou medaili a je tam řada sportovců, kteří mají medaile z mistrovství světa. Myslím, že je úžasné, že v Čechách máme tak nabitou konkurenci.“

Ta by se z velké části měla na slavnostním vyhlášení objevit osobně. Jeho začátek je v devět hodin večer a na Radiožurnálu z něho samozřejmě uslyšíte výsledky i ohlasy.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme