Pád letadla u Smolenska - polská tragédie

10. duben 2010 se stal černým dnem polské historie. Na vojenském letišti v ruském Smolensku havaroval letecký speciál s prezidentem Lechem Kaczyńským, jeho ženou, šéfy armády a dalšími význačnými osobnostmi ze všech sfér veřejného života; celkem zahynulo 96 lidí. Delegace letěla uctít památku obětí katyňského masakru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Lech Kaczyński

Prezident Lech Kaczyński | Foto: Tomáš Adamec

„Letadlo havarovalo krátce před 11. hodinou. Ministerstvo zahraničí Ruské federace skutečně potvrdilo, že nikdo na palubě katastrofu nepřežil. Podle zatím dostupných informací si letadlo sedalo do mlhy,“ reportovala 10. dubna z Ruska naše spolupracovnice Lucie Výborná.

„Nabízeli jim přistání v Minsku nebo v Moskvě, ale pilot údajně odmítl. Při přistávacím manévru asi kilometr před vojenským letištěm Severnyj zachytilo letadlo o koruny stromů, upadlo na zem a rozlomilo se na části,“ pokračovala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lucie Výborná reportovala po pádu polského letadla u Smolensku

„V místě nehody v tuto chvíli pracuje 174 záchranářů. Nalezena už byla první černá skříňka. V oblasti vojenského letiště nedaleko městečka Pečer, kde k tragédii došlo, pracují už také soudní lékaři. S tragédií soucítí i běžní Rusové. Před polskou ambasádu v Moskvě už od oběda lidé přinášejí květiny, svíčky a černé stužky,“ zaznívalo z vysílání Českého rozhlasu 10. dubna 2010.

ČTETE TAKÉ: Tělo prezidenta Kaczynského bylo vyzvednuto z trosek letadla


Varšava se loučí

Polsko se ponořilo do smutku. Nejen média nazvala nehodu "druhou Katyní". Týden po nehodě se s oběťmi loučili obyčejní lidé, polští i světoví politici.

Přesně v pravé poledne 17. dubna se rozezněly sirény, klaksony aut a kostelní zvony. Varšava se loučila s oběťmi letecké katastrofy. Na místě nechyběl zpravodaj Českého rozhlasu v Polsku Petr Vavrouška. Smuteční ceremoniál Český rozhlas přenášel.

Maršálek Sejmu Bronislaw Komorowski připomněl, že tragédie se opět stala nedaleko Katyně. „Svět se nám už podruhé zhroutil na tom samém místě,“ dodal úřadující prezident.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Českého rozhlasu v Polsku Petr Vavrouška z Varšavy reportuje o tryzně za oběti leteckého neštěstí

„Ten seznam obětí je jako celé Polsko, jako celá naše historie,“ dodal premiér Donald Tusk. Světskou část zakončila čestná salva.

ČTĚTE TAKÉ: Sto tisíc Poláků se ve Varšavě rozloučilo s oběťmi letecké katastrofy


Předčasné volby

Poláci vybírali nového prezidenta v předčasných volbách 20. června. Kandidoval i bratr-dvojče zemřelého Lecha Kaczyńského, šéf konzervativní strany Právo a Spravedlnost, Jaroslav Kaczyński. V červencovém druhém kole ale prohrál s Bronislavem Komorovským z vládnoucí liberální Občanské platformy.

ČTĚTE TAKÉ: Polským prezidentem se stal Bronislaw Komorowski

Začátkem prosince přijel do Varšavy ruský prezident Dmitrij Medvěděv napravovat vzájemné vztahy, stále zakalené minulostí - mimo jiné kvůli katyňskému masakru.

Ruský parlament nedávno před tím přijal prohlášení o vině stalinského režimu na postřílení tisíců polských zajatců. Moskva také postupně předala některé dokumenty o těchto událostech.

Polsko-ruské vztahy

Politici mluvili o průlomu ve vzájemných vztazích. Podle našeho varšavského spolupracovníka Miroslava Karase z České televize stojí o jejich zlepšení nejen politici.

„Kdybyste se zeptal dnes v ulicích Varšavy, zda si Poláci přejí zlepšení polsko-ruských vztahů, tak tři čtvrtiny Poláků vám odpoví, že rozhodně ano. A to mimo jiné kvůli tomu, že jsou sousedé, že jsou slovanským národem, ale především Poláci i Rusové dozráli v posledním desetiletí k tomu, že se začínají přeci jen více uznávat, že se začínají více chápat a že si nakonec přejí, aby to zlepšení vztahů bylo,“ uvedl karas ve vysílání Radiožurnálu a dodal:

Přehrát

00:00 / 00:00

Miroslav Karas o polsko-ruských vztazích

„Ale vše záleží na tom, jak se bude ubírat vyšetřování smolenské tragédie, protože to je pro polsko tak nesmírně citlivá záležitost, že jakékoli zaváhání, jakýkoli přehmat ve vyšetřování může pokazit vše, co se zatím pokazilo.“

Ruský vyšetřovací tým předal Polákům předběžnou zprávu o příčinách Smolenské nehody jen o několik dní později. Tragédii podle ní zavinili piloti a také lidé, kteří je měli k přistání přes špatné podmínky přemlouvat. Varšava zprávu odmítá, chybí prý zhodnocení role ruských dispečerů.

Premiér Donald Tusk ji označil za nepřijatelnou. Moskva slíbila nápravu.

ZPĚT NA ROK VE SVĚTĚ

Petr Vavrouška, David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme