Izrael varuje, že se schyluje k další válce v pásmu Gazy

Izrael nevylučuje další vojenskou invazi do palestinské Gazy. Takové výroky izraelských vojenských činitelů se stále častěji objevují v místním tisku. V uplynulých dnech přibylo raket a minometných granátů, které odpálili palestinští ozbrojenci na území židovského státu. Izrael varuje, že i když je neodpaluje hnutí Hamás, které v Gaze vládne, ponese prý za tyto útoky plnou odpovědnost.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vybombardovaná továtní hala

Vybombardovaná továtní hala | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

„Otázka není jestli, ale kdy.“ Tak shrnul vyhlídky na další válku nejmenovaný izraelský představitel pro britskou BBC.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Jeruzalémě je zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček

Situace podle zpravodaje Českého rozhlasu Břetislava Turečka připomíná období před dvěma lety, kdy mezi vánočními a novoročními svátky začala válka, která trvala tři týdny a zahynulo při ní více než 1300 lidí, hlavně Palestinců.

Ozbrojenci v Gaze nedávno vůbec poprvé použili laserem naváděnou protitankovou raketu Cornet. Šéf izraelské armády Gabi Aškenazy přiznal, že tanky a obrněná vozidla jsou kvůli tomu vybavovány aktivní protiraketovou obranou.

Palestinský prezident Mahmúd Abbás má kontrolu pouze nad západním břehem Jordánu a v Gaze vládnou jeho rivalové z Hamásu. Teď ale Abbás prohlásil, že izraelský útok proti nim by zcela zmařil vyhlídky na mírové uspořádání.

Igor Maňour, Břetislav Tureček, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme